Τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε η ελληνική αγορά κόντρα σε προγνωστικά συσσώρευσης ή αδυναμίας λόγω του χαμηλού τζίρου ή της έλλειψης νέων. Η ανοδική “έκπληξη”, όπως σημειώνει η Beta Χρηματιστηριακή, είχε αρχικά κύριους εκφραστές την γνωστή “τριπλέτα” των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ για να πάρουν στην συνέχεια τη σκυτάλη άλλες δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE-25, ενώ στο τέλος της εβδομάδας παρατηρήθηκε αξιοσημείωτο αγοραστικό ενδιαφέρον και στον τραπεζικό κλάδο.

Η αγορά πιάστηκε στον ύπνο, αφού σε γενικές γραμμές η επικρατούσα αίσθηση -μετά τους χαμηλούς τζίρους της περασμένης εβδομάδας- ήταν μετριοπαθώς απαισιόδοξη, γεγονός που άφησε πολλά χαρτοφυλάκια εκτός αγοράς. Η ψυχολογία έχει αλλάξει προς το θετικότερο και οι εμπλεκόμενοι αναζητούν μετοχές που υστέρησαν και έχουν τις προϋποθέσεις να καλύψουν το χαμένο έδαφος αποδόσεων.

Σε ό,τι αφορά τα νέα, η υπογραφή της σύμβασης των λαχείων και η αποδοχή της προσφοράς της Socar από το ΤΑΙΠΕΔ μπορούν να θεωρηθούν ότι συμβάλλουν υπέρ της διατήρησης της ανόδου, δεδομένων των ενεργειών που θα ακολουθήσουν (ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΠΑΠ, αύξηση ρευστότητας στα ΕΛΠΕ) ενώ τα επόμενα νέα που περιμένει η αγορά αφορούν τα τεστ αντοχής των τραπεζών και πιθανότατα κάποιες ενέργειες αποκρατικοποιήσεων που έχουν φθάσει σε ώριμο στάδιο (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, Αστήρ).

Μικρότερης εμβέλειας ήταν η συμβολή των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία προς το παρόν δείχνουν διατήρηση των τάσεων που παρατηρήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο σε επιμέρους εταιρείες, με τις γνωστές εξαιρέσεις, και μοιραία το ενδιαφέρον στρέφεται σε άλλες γραμμές των ισολογισμών, όπως τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας, οι ταμειακές ροές, ο δανεισμός κλπ.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε περίπου 120 μονάδες ανόδου από τα χαμηλά της 15ης Ιουλίου, ξεπερνώντας το σημείο αφετηρίας από την αρχή του έτους, αυξάνοντας προοδευτικά με αργό τέμπο τη συναλλακτική του δραστηριότητα, η οποία δεν έχει ομοιόμορφη διάχυση στη ροή των συνεδριάσεων. Είναι ενδεικτικό ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο μέχρι το τέλος της ημέρας, καθώς τα κλεισίματα έγιναν πολύ κοντά στα υψηλά της διακύμανσης.

Πλέον, ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει διαδοχικά τους κινητούς μέσους των 30, 50 και 200 ημερών (εκθετικός) και είναι αντιμέτωπος με την κυριότερη τεχνική πρόκληση της αναμέτρησης με τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών που βρίσκεται λίγο υψηλότερα, στις 920 μονάδες. Συνήθως, η κίνηση διάσπασης της μακροπρόθεσμης τάσης έχει δύο χρόνους όταν συντελείται με μικρή συναλλακτική δύναμη, ενώ μετά τη διάσπαση, η ενεργοποίηση κάποιων πιο τεχνικά προσανατολισμένων χαρτοφυλακίων δίνει επιτάχυνση στην κίνηση των βασικών μετοχών του Γενικού Δείκτη.

Το δύσκολο κομμάτι της υπέρβασης από τα χαμηλά και της απορρόφησης εγκλωβισμένων πέριξ των κυριότερων πεδίων αντίστασης μεταξύ 850 – 870 μονάδων έχει συντελεσθεί, σημειώνει η Beta, έστω και με επιλεκτικές κινήσεις. Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 970 μονάδες και φυσικά όταν η αγορά αρχίσει να προσεγγίζει το εν λόγω επίπεδο θα πυκνώσουν οι εκτιμήσεις για το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.

Πριν από όλα αυτά, ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης θα κάνει μια στάση που θα αποφορτίσει την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη εικόνα και θα εκτονώσει τις κατοχυρώσεις κερδών. Πιθανόν αυτή η στάση να μην έχει τη μορφή διόρθωσης αλλά ανάλωσης χρόνου, ίσως στη λογική της αναμονής κάποιων νέων που θα δώσουν περισσότερα εναύσματα ανόδου ή την εστίαση σε άλλες ιδέες/επιλογές μετοχών που δεν έχουν ακολουθήσει το ανέβασμα της αγοράς, σημειώνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

Την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις β’ τριμήνου, πριν τη μεγάλη διακοπή των προγραμματισμένων ανακοινώσεων που θα ξαναρχίσουν στις 27 Αυγούστου. Την ερχόμενη Τρίτη
δημοσιεύει η Frigoglass, την Τετάρτη οι ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος ενώ η εβδομάδα τελειώνει με ΟΤΕ και Coca Cola.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται η δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμμάτιων αρχικού ύψους 625 εκατ. ευρώ ενώ σημείο αναφοράς για την αγορά θα αποτελέσει και η προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ στις 8 του μηνός.