Του Κωστή Πλάντζου

Με άλλη μία παράταση που σχεδιάζει να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει λύση στο τραγέλαφο που προκάλεσε σε επιχειρηματίες και λογιστές η ανυπαρξία ειδικής εφαρμογής για την υποβολή δηλώσεων ενδομιλικών συναλλαγών.

Όπως αποκάλυψε το newmoney.gr την Παρασκευή, «στα τυφλά» συμπληρώνουν δηλώσεις οι επιχειρήσεις επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε προετοιμάσει την ειδική διαδικτυακή εφαρμογή, ενώ η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έληγε στις 16 Αυγούστου! Τώρα το υπουργείο σκοπεύει να ανακοινώσει παράταση στην υποβολή των δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου, ενώ τις επόμενες μέρες θα είναι διαθέσιμη και η ειδική εφαρμογή που έλειπε, για να υποβληθούν εύκολα οι δηλώσεις. Η προθεσμία ελέγχου των δηλώσεων όμως δεν θα παραταθεί και θα λήγει επίσης στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες μάλιστα, το πρόβλημα ανέκυψε λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών για να εγκριθεί κονδύλι 2.500 ευρώ για έξοδα δημιουργίας του ειδικού λογισμικού! Για το λόγο αυτό φέρεται να καθυστέρησε η προετοιμασία της σχετικής ιστοσελίδας, ώστε να μπορεί να δεχθεί τις δηλώσεις, από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εντοπίσει και να καταπολεμήσει «λογιστικές αλχημείες» για την οικονομική αιμορραγία του δημοσίου μέσω του price transferring.