(upd) “Πώς να παίξετε μια πιθανή ανάκαμψη της απόδοσης κεφαλαίων στην Ευρώπη” τιτλοφορείται σημερινή έκθεση που απέστειλε η Morgan Stanley στους πελάτες της και ψηλά στις λίστες των φθηνότερων μετοχών της περιοχής, όπως αυτές προέκυψαν από τα κριτήρια που έθεσαν οι αναλυτές του οίκου, φιγουράρουν και ελληνικοί τίτλοι.

Όπως εξηγεί η Morgan Stanley, η πρόσφατη βελτίωση των οικονομικών δεικτών της Ευρώπης προϊδεάζει για αύξηση των κερδών ανά μετοχή και της απόδοσης κεφαλαίου. Και όπως τονίζουν οι αναλυτές του οίκου, η βελτίωση της απόδοσης κεφαλαίου είναι σημαντική για  να υπερ-αποδώσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε κάθε περίπτωση, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές των ευρωπαϊκών αγορών είναι θετικές, όμως, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θεωρεί ότι η αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής επιδεινώνεται.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οίκος συστήνει στους επενδυτές να αναζητήσουν τις μετοχές με τα χαμηλότερα “normalised P/E”, δηλαδή τις χαμηλότερες κυκλικά προσαρμοσμένες αποτιμήσεις. Όπως σημειώνει, η Ευρώπη εμφανίζει P/E κοντά σε επίπεδα ρεκόρ με βάση τα ανακοινωθέντα κέρδη, όμως, με βάση το normalised P/E, οι αποτιμήσεις κυμαίνονται κοντά σε ιστορικό χαμηλό.

Στην αναζήτηση της Morgan Stanley για τις 100 φθηνότερες μετοχές σε normalised επίπεδο, δεύτερος στη λίστα κατατάσσεται ο ΟΠΑΠ, με normalised P/E 1,7. Σημειώνεται ότι ο οίκος δίνει σύσταση equal-weight για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, προβλέποντας μείωση κερδών κατά 72% για φέτος και 4% για το 2014, με αύξηση 48% το 2015.

Στην 80η θέση της ίδιας λίστας κατατάσσεται ο ΟΤΕ, με normalised P/E 9,6. H Morgan Stanley συστήνει equal-weight θέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, προβλέποντας μείωση κερδών 18% φέτος και 2% το 2014, με αύξηση 11% το 2015.

Στις φθηνότερες μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα με βάση το ίδιο κριτήριο, η Alpha Bank φιγουράρει πρώτη στη λίστα, με normalised P/E 1,6. Ο οίκος δεν δίνει σύσταση για τη μετοχή.

Αμερικάνικα κεφάλαια επιστρέφουν στις ελληνικές βιομηχανίες – Ανεβάζει τον πήχυ για την Τιτάν η Goldman Sachs

Λίγα εικοσιτετράωρα πέρασαν από την τελευταία αναφορά της Goldman Sachs στη μετοχή της Τιτάν (την 1η Αυγούστου ο οίκος εξέδωσε θετική έκθεση για την εταιρεία, προβλέποντας μάλιστα και ανάκαμψη της ελληνικής εσωτερικής αγοράς) και όμως ο οίκος επανέρχεται σήμερα, με σημερινή του έκθεση, στην οποία αναβαθμίζει την τιμή στόχο για την ελληνική βιομηχανία.

Ειδικότερα, η Goldman ανεβάζει τον πήχυ στα 17,2 ευρώ από τα 16,5 ευρώ, προβλέποντας περιθώριο ανόδου 13% για τη μετοχή και επιβεβαιώνοντας τη σύσταση αγοράς που έχει δώσει.

Όπως λένε οι αναλυτές της Goldman, οι υποαποδόσεις της Τιτάν κατά 15% έναντι των αμερικανών ανταγωνιστών της από τις αρχές του έτους, είναι αδικαιολόγητες. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η εταιρεία έχει φτάσει σε σημείο καμπής σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές της στην αμερικανική αγορά.

Κυρίως, σημειώνουν, διαπιστώνουν αυξημένη αισιοδοξία για την τιμολογιακή πολιτική, η οποία αναμένεται να στηρίξει τα κέρδη του 2014.

Με τη μετοχή της Τιτάν να κυμαίνεται κοντά στις χαμηλότερες αποτιμήσεις της με βάση το EV/sales, η Goldman διαπιστώνει ελκυστική αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής.

Εξάλλου, εντοπίζει μια σειρά από πιθανούς θετικούς καταλύτες, μεταξύ των οποίων τα στοιχεία για τη ζήτηση τσιμέντου σε ΗΠΑ, Ελλάδα και Αίγυπτο. Η όποια επιβεβαίωση της επανεκκίνησης των έργων στους αυτοκινητοδρόμους στην Ελλάδα θα λειτουργήσει επίσης θετικά, σημειώνεται.