Όσοι από εσάς κάθεστε σε ξαπλώστρα στις παραλίες μην πεταχτείτε ξαφνικά.  Διότι υπάρχει καιρός για όλα, που λέει και ένας Απόστολος. Καιρός να αγαπήσεις, να κερδίσεις, να κλάψεις, να προδοθείς κλπ.

Στο δια ταύτα όμως. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει εισέλθει σε μια μακροχρόνια ανοδική περίοδο, η  οποία ενδέχεται να κρατήσει για αρκετά χρόνια.

Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν μας έχει χτυπήσει ο ήλιος και το κλιματιστικό είναι υπέρ το δέον καλό. Η αγορά μπορεί να ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό των 6.400 μονάδων με τον ίδιο τρόπο που ο Dow Jones θα σπάσει τις 16.000 μονάδες – τηρουμένων των αναλογιών βεβαίως.

Ναι, και μην βιάζεστε, διότι θα μπείτε στις 2.400 μονάδες και θα βγάλετε τεράστια χρήματα

Και οι λόγοι που συνηγορούν σε αυτή την άνοδο είναι πολλοί. Έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια μεταπολίτευσης, για πρώτη φορά έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Η χώρα του 2013 είναι καθημαγμένη από ανθρώπινο δυναμικό και ορισμένες υποδομές, ωστόσο η Ελλάδα της φούσκας του 2000 δεν είναι ίδια με την Ελλάδα του 2013. Κατ’ αρχήν, η Ελλάδα οδεύει προς πρωτογενές πλεόνασμα, την ώρα που όλες οι δυτικές οικονομίες έχουν ελλείμματα  από 3%  έως 8%.  Για να προλάβουμε μερικούς από εσάς που θα ισχυριστείτε ότι το δημόσιο χρέος είναι υψηλό ως προς το ΑΕΠ, θα σας θυμίσουμε ότι η  Ολλανδία διαθέτει τόσο ιδιωτικό χρέος που δεν χωρά ούτε στα κανάλια που έχουν. (σ.σ απλώς η συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας
ήταν άδικη και την προκάλεσαν πολιτικοί χωρίς ντροπή).

Οι πολίτες δεν συναθροίζονται πλέον σε πολιτικές συγκεντρώσεις για να προσληφθούν στο δημόσιο, αλλά αγωνίζονται, είτε κάνοντας εμπόριο σε μακρινές χώρες, είτε προσπαθώντας να επιστρέψουν στη γη  και τα ποιοτικά προϊόντα. Όσο κι αν δεν το πιστεύετε αυτό, η τάση θα αποτυπωθεί.

Ναι, οι απολύσεις κρέμονται επί δικαίων και αδίκων, αλλά κάτι άρχισε να κινείται και οι Έλληνες  του 2000, δεν είναι οι Έλληνες του 2013.     

Ο δημόσιος τομέας λοιπόν μειώνεται, η ανταγωνιστικότητα  αυξάνεται και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη μείωση του  κόστους ενέργειας, ενώ θα συμμετάσχουμε στον αγωγό ΤΑΡ. Περαιτέρω, τα νέα από τον τουρισμό είναι εξόχως καλά. Η χώρα προσελκύει 800 χιλ. τουρίστες από Ρωσία και άλλους τόσους από την Τουρκία. Όλοι τους είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων, εξ ου και η άνοδος των εξαγωγών προς τη γείτονα.

Πάμε και στην εφορία. Γνωρίζετε πολλές χώρες στις οποίες δηλώνουν ηλεκτρονικά τα κέρδη ή τους τόκους από  καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές; Αντί απαντήσεως θα σας θυμίσουμε ότι ο Γερμανός κ. Ούλι Χένες πήγε και προχώρησε σε καταγγελία του εαυτού  του για τη φοροδιαφυγή στην Ελβετία. Ναι, ο Βαυαρός προτεστάντης που υποτίθεται ότι δεν έκλεβε τη γερμανική εφορία.                                

Μπορεί λοιπόν η σημερινή Ελλάδα να είναι των 700 ευρώ, του 1,5 εκατ. ανέργων, των φόρων, των απολύσεων. Η αυριανή Ελλάδα θα είναι διαφορετική  ανεξαρτήτως αν θα είναι στην εξουσία ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος ή ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.   

Υ. Γ Όσο για τον κ. Ρουμπινί που δεν καταλαβαίνει γιατί δεν γίνεται εξέγερση στην Ελλάδα, ας έλθει διακοπές, όχι στην  Μύκονο, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη πόλη ή νησί. Αν φοράει παλιόρουχα θα τον κεράσουν χταπόδι, σαλάτα και θα φύγει με λεφτά. Μπορεί να μπει επίσης στις 2.400 μονάδες.