Περίπου 1.000.000 μικροοφειλέτες του δημοσίου αναμένεται να λάβουν εντός των προσεχών ημερών συστημένες επιστολές από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες θα καλούνται εντός ολιγοήμερης προθεσμίας να εξοφλήσουν άμεσα ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το δημόσιο, υπό την απειλή κατασχέσεων σε εισοδήματα και περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι παραλήπτες των επιστολών θα είναι φορολογούμενοι που χρωστούν στο δημόσιο ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, από φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς επίσης και από πρόστιμα πάσης φύσεως (ακόμη και για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας), τα οποία έχουν σταλεί κι έχουν βεβαιωθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ. Πρόκειται ουσιαστικά για οφειλέτες, γράφει η εφημερίδα, του δημοσίου οι οποίοι χρωστούν μικρά σχετικά ποσά για τα οποία οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν απέστειλαν σχετικά ειδοποιητήρια. Πολλές από τις οφειλές αυτές είναι παλιές, έχουν παραμείνει δηλαδή ανεξόφλητες για πάρα πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν επιβαρυνθεί με σημαντικού ύψους προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι οφειλέτες που θα λάβουν τις επιστολές θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ εντός της προθεσμίας που θα αναγράφεται σε αυτές για να εξοφλήσουν άμεσα τα χρέη τους ή να ζητήσουν «διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής», προκειμένου να πληρώσουν τις οφειλές τους σε μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 30% επί των προσαυξήσεων. Εφόσον τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, είτε με εφάπαξ εξόφληση, είτε με συμφωνία για υπαγωγή τους σε «διευκόλυνση τμηματικής καταβολής», θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και θα μπορούν ανεμπόδιστα να προχωρούν σε πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων. Επιπλέον θα αποφύγουν τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης δηλαδή θα γλιτώσουν από κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών τους στοιχείων.

Τι θα γίνει όμως για όσες δεν προσέλθουν στις ΔΟΥ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» τα δικαστικά τμήματα των υπηρεσιών αυτών θα κινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Θα λάβουν δηλαδή μέτρα εναντίον τους που προβλέπουν:

1. Κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών σε χέρια τρίτων. Μισθοί, συντάξεις, ημερομίσθια, εφάπαξ παροχές, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούνται να εισπράξουν οι οφειλέτες του δημοσίου από τρίτους θα κατάσχονται εν μέρει ή εν όλω από τις αρμόδιες ΔΟΥ προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς το Δημόσιο.

2. Κατασχέσεις ποσών από καταθέσεις των οφειλετών στις τράπεζες. Οι αρμόδιες ΔΟΥ θα ζητούν από τις τράπεζες στις οποίες έχουν ανοίξει λογαριασμούς οι οφειλέτες του δημοσίου την παρακράτηση ποσών από τις καταθέσεις αυτές και την άμεση απόδοσή τους στο δημόσιο.

3. Κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων, όπως Ι.Χ. αυτοκίνητα, δίκυκλα, σκάφη αναψυχής, αντικείμενα που ανήκουν στους οφειλέτες.

πηγή: protothema.gr