Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι τα κλειδιά που θα καθορίσουν τη στάση των ξένων θεσμικών στο Χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα.

Για τον ΟΠΑΠ οι ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίζουν ακόμη τη διαδικασία υποβολής προσφορών, ενώ για τις τράπεζες υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες, όσον αφορά τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει αφορά τη συνολική αξία των μετατρέψιμων ομολόγων (Cocos) που μπορούν να εκδώσουν οι τράπεζες.

Η ρύθμιση για την αναβαλλόμενη φορολογία για την οποία δόθηκε πρόσφατα το πράσινο φώς από το Eurogroup, αφορά τις ζημίες από το PSI+ και όχι από το τελευταίο κούρεμα του Νοεμβρίου.

Αυτό επηρεάζει την αξία των Cocos που μπορεί να εκδώσει κάθε τράπεζα και συνεπώς το ποσό που πρέπει να καλυφθεί με αύξηση κεφαλαίου.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το ύψος των Cocos διαμορφώνεται σε 1 έως 1,5 δισ. για το σχήμα Εθνικής –Εurobank και περιορίζεται αναλόγως και για τις άλλες τράπεζες.

Συνεπώς αν οι κεφαλαιακές ανάγκες του σχήματος ΕΤΕ-Εurobank είναι στα 15 δισ. περίπου 1 δισ. θα καλύψουν τα Cocos και η αύξηση που πρέπει να καλύψουν οι ιδιώτες θα είναι της τάξης των 1,4 δισ.

Προφανώς για το παραπάνω θέμα θα υπάρξει μέριμνα από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς κατά πληροφορίες εξετάζουν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης με βάση τα σημερινά δεδομένα και είναι πιθανόν να υπάρξουν κάποιες περιορισμένες έστω αλλαγές και τροποποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Το καμπανάκι για την επανεξέταση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης είχε χτυπήσει πρώτος ο αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Καραμούζης, και ακολούθησε η απερχόμενη διοίκηση του ΤΧΣ, με δηλώσεις του κ. Τ. Θωμόπουλου.

Ασαφής είναι και ο χρόνος των αυξήσεων κεφαλαίου, με την ALPHA που έχει και τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες να φαίνεται πιο έτοιμη. Η προθεσμία για τις αυξήσεις μέχρι τον Απρίλιο είναι «στενή».

Η ΕΤΕ ούτως ή άλλως λόγω της δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Εurobank δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στο χρονοδιάγραμμα.

Η Τρόικα δεν πιέζει για τον χρόνο των αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ αντίθετα το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί κομβική τη διαδικασία και ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Το θέμα είναι υπό συζήτηση και χωρίς να υπάρχει κάτι δεδομένο, είναι πιθανό το σενάριο να έχουμε μια σταδιακή κλιμάκωση των αυξήσεων, με την ΑLPHA να ανοίγει το χορό, την Πειραιώς να ακολουθεί λίγο πριν το Καλοκαίρι και την ΕΤΕ-Εurobank να ολοκληρώνει τη διαδικασία μέχρι το Φθινόπωρο.

Χαρακτηριστικό των προβλημάτων της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης είναι ότι καμία από τις συστημικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να ποντάρει σε κεφάλαια μικρομετόχων.

‘Ολες οι συζητήσεις των τραπεζιτών γίνονται με ξένες τράπεζες, μεγάλα funds, με επαγγελματίες επενδυτές, με εφοπλιστές και άλλα πρόσωπα μεγάλου πλούτου κλπ.