Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Δημήτρη Παφίλα

Οι ισχυροί μέτοχοι που στήριξαν την Εθνική Τράπεζα κατά την αύξηση κεφαλαίου, όχι μόνο δεν την εγκαταλείπουν, αλλά στήριξαν την μετοχή και το warrant κατά το πρόσφατο ράλι. Όπως εξηγεί τραπεζική πηγή, “Oι μέτοχοι που  έλαβαν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής διαθέτουν τέτοια οικονομική επιφάνεια,  η οποία τους επιτρέπει τις τοποθετήσεις, τόσο στην μετοχή, όσο και στο warrant” Eίναι χαρακτηριστικό ότι, μέσα σε μια εβδομάδα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ανέβηκε 26% και το warrant 43%. Η μετοχή μάλιστα, ξεπέρασε με ευκολία τα 3 ευρώ, κλείνοντας χθες στα 3,23 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr, ορισμένα funds και μέτοχοι όπως ο κ. Dean Metropoulos, ο κ. Τέλης Μυστακίδης της Glencore, κα έλαβαν νέες τοποθετήσεις στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Ελληνοαμερικανός κ. Dean Metropoulos των εταιρειών Pinnacle Foods και C. Dean Metropoulos με τζίρο 2 δισ. δολάρια διαθέτει και fund που ασχολείται με το restructuring, το οποίο διαχειρίζεται περισσότερο ο υιός του κ. Daren Metropoulos o οποίος ασχολείται με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Σε νέες τοποθετήσεις προχώρησε και ο κ. Τέλης Μυστακίδης της Glencore, o οποίος διατηρεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον για την Εθνική επιδεικνύει και η Calamos Investments του κ. John Calamos, o oποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην παρουσίαση στις ΗΠΑ .    

Στην μετοχή της Εθνικής, όμως, παραμένουν δίχως να πωλήσουν ούτε μια μετοχή και οι Έλληνες εφοπλιστές όπως οι κ.κ Βαγγέλης Μαρινάκης, Γ. Αγγελικούσης, Αφοί Μαρτίνου και ο επιχειρηματίας Δ. Μελισσανίδης.

Εξελίξεις

Σε ότι αφορά την ίδια την τράπεζα, η διοίκηση  προετοιμάζεται μεθοδικά προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σ ότι αφορά την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι διαπραγματεύεται την πώληση μειοψηφικού πακέτου – σε πρώτη φάση – στη Finansbank που θα εξαρτηθεί απ’ τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα καθώς επίσης και θυγατρικών της που δραστηριοποιούνται στο χώρο του real estate. Πηγές απ’ τη διοίκηση επίσης αρχίζουν “καλλιεργούν” προσδοκίες για μία κίνηση έκπληξη που θα ενισχύσει σημαντικά την τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται εντός του φθινοπώρου η Εθνική να ανακοινώσει εξελίξεις προς αυτές τις κατευθύνσεις.