Ιανουάριος 2013

Πέντε φορολογικοί νόμοι και 200 εγκύκλιοι

Η χρονιά ξεκίνησε με νέο φορολογικό νόμο για Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης (που άλλαξαν με άλλους  νόμους τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο πριν προλάβουν να εφαρμοστούν) και με νέο  («ημι-ανεξάρτητο») Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Τη θέση ανέλαβε τελικώς τρεις μήνες μετά τον διορισμό του ο κύριος Χάρης Θεοχάρης -και μέχρι το 2018.

Με το «καλημέρα» πάντως της νέας χρονιάς, οι μισθοσυντήρητοι είδαν μείωση μισθού, λόγω αύξησης της φορολόγησης επειδή καταργήθηκαν τα αφορολόγητα για τα παιδιά.

Μόνο μέσα στον μήνα Ιανουάριο ψηφίστηκαν 5 φορολογικοί νόμοι και εκδόθηκαν πάνω από 200 εγκύκλιοι.  Με αυτούς «μονιμοποιήθηκε» και η έκτακτη εισφορά για τζιπ και σκάφη.

Μέσα στη χρονιά ψηφίστηκαν συνολικά πάνω από 60 νόμοι και 2.000 εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις για τη φορολογία, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά. Ως αποτέλεσμα, κανείς δεν ξέρει τελικά τι ισχύει και πώς εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας, διαλύοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η Τρόικα πάντως ενέκρινε να δοθούν με δόσεις στη χώρα μας τα 9,2 δισ. ευρώ από τον έλεγχο του δ΄τριμήνου του 2012.

Φεβρουάριος 2013

Ξεκινά η συζήτηση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Ξεκινά επισήμως η συζήτηση για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, με τη σύσταση τρικομματικής Επιτροπής (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για να ετοιμάσει νόμο μέχρι τον Ιούλιο. Ενώ επιτυγχάνεται διακομματική συμφωνία για αφορολόγητο όριο στον ενιαίο φόρο ακινήτων στα 50.000 ευρώ αναμένεται το ύψος του, αλλά η Τρόικα αντιστέκεται, οι αποφάσεις «παγώνουν» και η επιτροπή συνεδριάζει διαρκώς χωρίς να αποφασίζει τίποτε.

Από 24.700 «υπόπτους» φοροδιαφυγής, που κλήθηκαν στις εφορίες επειδή είχαν βγάλει εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό χωρίς να δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, μόνο 250  προσήλθαν για  να δώσουν εξηγήσεις. Τον Δεκέμβριο μόλις, που άλλαξε το σύστημα ελέγχου των υπόπτων αυτών, ελέγχθηκαν 44 και «πιάστηκαν» 12 στους οποίους  βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 7,2 εκατ. ευρώ.

Τέλη του μηνός ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το νέο καθεστώς για τους δανειολήπτες μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και Τρόικας. Οι συζητήσεις έμελλε να κρατήσουν σχεδόν ένα χρόνο αλλά ακόμη Τρόικα δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.

 Μάρτιος 2013

Χρεωκοπία της Κύπρου

Ξαφνική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης με την Τρόικα για το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, ελέω… Μανιτάκη (ΔΗΜΑΡ). Ανατρέπεται ο αρχικός σχεδιασμός και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και πέραν της 10ης Μαρτίου, οπότε αναμενόταν αρχικά να αναχωρήσει από την Αθήνα.

Τον έλεγχο της Τρόικα επισκιάζει η χρεωκοπία της Κύπρου. Αλλαγή σκηνικού στις τράπεζες και στη χώρα μας. Η Τράπεζα Πειραιώς απορροφά τα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής Τράπεζας στην χώρα μας.

Παραιτούνται οι Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ.Γιώργος Μέργος και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ.Τάκης Αθανασόπουλος, λόγω δικαστικής έρευνας για αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΗ στο οποίο μετείχαν.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών ανακοινώνουν πως έχουν συγκεντρώσει πλήρη στοιχεία για τα «κατοχικά δάνεια», χωρίς να προαναγγέλλουν αν θα εγείρει αξιώσεις αποζημίωσης η χώρα μας από τη Γερμανία.

Απρίλιος 2013

Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι προ των πυλών

Μήνας τραπεζικών αλλαγών. Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι προ των πυλών, η Τράπεζα Πειραιώς κανονίζει deal με την  πορτογαλική τράπεζα BCP, αλλά χαλάει το deal  «Εθνικής-Eurobank» λόγω Τρόικας.

Ένας ακόμα φορολογικός νόμος επεκτείνει και για το 2014 τα υποχρεώνει άπορους και 18ρηδες να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις. Από τότε όμως αρχίζουν να ανακοινώνονται διαρκώς παρατάσεις (για κλειδάριθμους, αλλαγές στοιχείων ακινήτων Ε9, υποβολή δηλώσεων Ε1 κλπ) που θα οδηγήσουν τους Έλληνες να σχηματίζουν ουρές στις εφορίες μέχρι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

 Μάιος 2013

H τρόικα δίνει 2,8 δισ. και εγκρίνει άλλα 6 δισ. προς την Ελλάδα

Το πάγιο αίτημα της αγοράς για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και Ταμεία πραγματοποιήθηκε, αλλά μετά από πολλές αντεγκλήσεις με την τρόικα. Παρά τις έως 100 δόσεις που προσφέρει, η ένταξη στη νέα ρύθμιση είχε τόσες πολλές προϋποθέσεις που τις κατέστησαν απαγορευτικές, με αποτέλεσμα να μην έχουν φέρει αποτελέσματα σε επίπεδο εσόδων.

H τρόικα δίνει 2,8 δισ. και εγκρίνει άλλα 6 δισ. προς τη χώρα μας. Σαν.. «παράδειγμα προς μίμηση» παρουσιάζει το ΔΝΤ τη χώρα μας.

Καθώς η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να επαναδιαπραγματευτεί τελικά για να πετύχει τη μείωση των φόρων στα καύσιμα, αλλάζουν τα κριτήρια και αυξάνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Ιούνιος  2013

Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση

Το μεγάλο “κρας-τεστ” για την νέα κυβέρνηση με την Τρόικα μόλις ξεκίνησε. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση. Κλείνει η ΕΡΤ και η Τρόικα πιέζει για απολύσεις.

Εμφανίζονται  2 «μνηστήρες» για την ΕΥΑΘ και 17 για μαρίνες και θέρετρα της Χαλκιδικής. «Ταμπλάς» για τους συνταξιούχους του δημοσίου που ανακάλυψαν ενώ κατέθεταν δηλώσεις φόρου εισοδήματος ότι το 2012 δεν τους είχε γίνει παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς και πρέπει να την πληρώσουν όλη μαζεμένη με την εκκαθάριση. Λλείνουν ή συγχωνεύονται οι πρώτες 20 ΔΟΥ της χώρας ενώ ακολουθούν πολλές δεκάδες τους επόμενους μήνες.

Ιούλιος 2013

Ανακοινώνεται η μείωση του ΦΠΑ εστίασης – Το ΤΑΙΠΕΔ «κλειδώνει» το deal για τον ΟΠΑΠ

«Μετά βαΐων και κλάδων» ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, από 1/8  μέχρι 31/12/2013. Η κυβέρνηση προχώρησε μάλιστα μονομερώς τον Δεκέμβριο στην διατήρηση του μέτρου και για το 2014, αλλά η αγορά θεωρεί το μέτρο « σταγόνα στον ωκεανό».

 «Μετά κόπων και βασάνων» όμως ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας δηλώνουν πως θα βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με την Τρόικα, για να προετοιμαστούν αμέσως για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων  του Σεπτεμβρίου, ώστε μην σημειωθούν ξανά εμπλοκές. Ο έλεγχος του Σεπτεμβρίου πάντως ουσιαστικά  τελείωσε Δεκέμβριο, ενώ θα έπρεπε να τέλειωνε ήδη του Δεκεμβρίου που δεν έχει ακόμα καν ξεκινήσει.

Ο Σόιμπλε έρχεται στην Αθήνα, αλλά με άδεια χέρια και απαιτήσεις για μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις.

Το ΤΑΙΠΕΔ «κλειδώνει» επιτέλους το deal για τον ΟΠΑΠ, αφού πρώτα έφτασε μέχρι τα δικαστήρια με τους διεκδικητές. Πολύ σύντομα όμως ο πρόεδρός του κ.Σταυρίδης απομακρύνεται βιαίως από τη θέση του, υπό το βάρος των σχολίων για τον ρόλο και τις σχέσεις του με τους υποψηφίους, ύστερα από μια φωτογραφία που ο ίδιος ανέβασε στο ίντερνετ.

 Αλλά και το ΤΧΣ «τρίζει» από παραιτήσεις στελεχών του, παρά τις υψηλότατες απολαβές που είχαν στο πόστο αυτό.

Αύγουστος 2013

Ξεκινούν οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων από τις εφορίες

Η πρώτη μείωση φόρων στη «μετά-Μνημόνιο εποχή» είναι γεγονός, αλλά η εφαρμογή του ΦΠΑ 13% στην εστίαση αποδεικνύεται μεγάλη περιπέτεια. Χρειάστηκε να δοθεί σωρεία οδηγιών για το πώς πρέπει να σερβίρεται ο καφές ή το φαγητό για να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής και όχι το 2013. Τον Νοέμβριο πλέον ξεκαθάρισε ότι η μείωση ισχύει παντού αλλά η τουριστική περίοδος είχε πια χαθεί.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ξεκινούν οι κατασχέσεις του ταμείου επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν τα χρέη τους. Με εντατικούς ρυθμούς ξεκινούν και οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων από τις εφορίες, ειδικά όμως στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών σε τράπεζες. Λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων όμως, το μέτρο ατονεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σεπτέμβριος 2013

Θρίλερ για την τύχη των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Αρχίζει το θρίλερ για την τύχη των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Η Τρόικα και η Κομισιόν πιέζουν για λουκέτα και απολύσεις « τύπου ΕΡΤ».

Το ΤΑΙΠΕΔ βάζει πλώρη για να πουλήσει αεροδρόμια και ιαματικές πηγές.

Για πρώτη φορά το μήνα Σεπτέμβριο τα στοιχεία δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ.

Οκτώβριος 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 διαβλέπουν στην κυβέρνηση – Το αρνείται η τρόικα

Στην κυβέρνηση διαβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 αλλά η Τρόικα… τα δικά της. Αρνείται τα πάντα αλλά ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει προσχέδιο προϋπολογισμού 2014 με εκτίμηση ότι η χρονιά θα κλείσει με μικρό «περίσσευμα» τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

 Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία αυξάνει τις πιέσεις των δανειστών και καθυστερεί τους ελέγχους. Ο Γιάννης Στουρνάρας προβάλλει αξιώσεις για να τηρήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τις δεσμεύσεις τους, αλλά εκείνοι απαιτούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και αμφισβητούν τα πάντα.

Νοέμβριος 2013

Επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος

Η κυβέρνηση λογιστικά πέτυχε τον κύριο στόχο του 2013. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που έχει έρθει από τις θυσίες των Ελλήνων, της δίνει περιθώριο να διαπραγματευτεί τη χαλάρωση του προγράμματος. Οι δανειστές όμως επιμένουν να αρνούνται τα πάντα, παρά τα θετικά στοιχεία που έρχονται μήνα με το μήνα από το μέτωπο των εσόδων.

Στις 10/11/2013 ξεκινά νέα κρίση με την Τρόικα. Παράγοντες του υπουργείου
Οικονομικών επιρρίπτουν στους απεσταλμένους των δανειστών την ευθύνη για τις άγονες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς ήμασταν
καθ’  όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε
άλλη φορά».

Μετά από πιέσεις βουλευτών, ο Γιάννης Στουρνάρας εγκαταλείπει τον ΕΝΦΑ (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) και .. ανακαλύπτει τον ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων)

Δεκέμβριος 2013

Έγκριση της δόσης του Ιουλίου αλλά επιστρέφει η τρόικα τον Ιανουάριο

Σε ένα μήνα η κυβέρνηση νομοθέτησε τρεις φορές μονομερώς:

1.       Κατέθεσε προϋπολογισμό με πρωτογενές πλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ χωρίς πρόσθετους νέους φόρους, αλλά χωρίς την έγκριση της Τρόικα.

2.       Θέσπισε τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία Ακινήτων: μετά από 18 μήνες, διεργασιών και αντεγκλήσεων ψηφίστηκε ο νέος φόρος, διατηρώντας στην πραγματικότητα το «χαράτσι» και το ΦΑΠ. Η Τρόικα όμως διαβλέπει ότι το μέτρο είναι ανεπαρκές και ετοιμάζεται να πιέσει και πάλι το 2014 για αλλαγές ή νέους φόρους.

3.       Ψήφισε νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παρά τις αξιώσεις για πλήρη  άρση της προστασίας των δανειοληπτών. Λίγο πρίν την πλήρη απελευθέρωση, η κυβέρνηση κατάφερε να δώσει παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, εισάγοντας όμως εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η Τρόικα προχώρησε στην έγκριση της υπο-δόσεως του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο, αλλά θα επιστρέψει τον Ιανουάριο για να διενεργήσει τον έλεγχο που δεν έκανε τον Δεκέμβριο, λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων μετά τις Γερμανικές εκλογές –δικαιώνοντας ίσως τις προβλέψεις κοινοτικού αξιωματούχου ότι η Τρόικα θα πηγαινοέρχεται στην Αθήνα μέχρι να γυρίσουν οι ευρωπαίοι …«από τα σκι» τον Φεβρουάριο.

Επίσης μέσα στον Δεκέμβριο υλοποιήθηκε το σχέδιο για on line ελέγχους στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των φορολογουμένων και έγιναν πιλοτικά οι πρώτες κατασχέσεις-εξπρές σε βάρος οφειλετών με μια απλή εντολή από την εφορία.

Επιπλέον, εκτός από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για το 2014, αποφασίστηκε και δεύτερη μείωση φόρου:  η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του φόρου από το 10% στο 3% αφήνοντας όμως απ’ έξω τις μεταβιβάσεις από γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά.

Μετά από πολλές ανατροπές και αλλαγές, εισάγεται πλέον ο φόρος υπεραξίας για ακίνητα και μετοχές που θα πουληθούν από 1.1.2014 και μετά.