Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Και οι δύο αγωγοί οι οποίοι ανταγωνιζόνται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη μέσω του Νοτίου Διαδρόμου, δηλαδή ο Nabucco West και ο TAP (Trans Adriatic Pipeline), έχουν ίσες πιθανότητες να επιλεγούν, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κοινοπραξίας του Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν, Al Cook.

Σημειώνεται ότι στην κοινοπραξία Shah Deniz, συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας, όπως οι BP, Statoil, SOCAR, Total SA, Lukagip, Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν και TPAO της Τουρκίας.

«Και οι δύο αγωγοί σε αυτό το στάδιο έχουν ίσες ευκαιρίες», δήλωσε ο Al Cook σε συνέντευξη Τύπου. Όπως πρόσθεσε, δεν γνωρίζει από πού θα προέλθει η πιο ελκυστική προσφορά.

O υποψήφιος αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP), θα διασχίζει ελληνικό έδαφος από το ύψος της Κομοτηνής, μέχρι τα Ελληναοαλβανικά σύνορα στο ύψος της Καστοριάς. Δηλαδή, θα μεταφέρει φυσικό αέριο  από το κοίτασμα Shah Deniz  προς την Ιταλία διερχόμενος από την Ελλάδα και την Αλβανία.

Ο Nabucco West ή μικρός Nabucco, θα ξεκινάει από τα Τουρκοβουλγαρικά σύνορα και μέσω Ρουμανίας και Ουγγαρίας θα καταλήγει στην Αυστρία.

Ο Al Cook, επιβεβαίωσε παράλληλα ότι η κοινοπραξία του Shah Deniz προτίθεται να κάνει την τελική της επιλογή μέχρι τον Ιούνιο του 2013, δηλαδή λίγο αργότερα (αρχικά είχε οριστεί για Απρίλιο-Μάιο)..

Αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής, σημείωσε ότι η κερδοφορία θα παίξει σίγουρα κάποιο ρόλο, αλλά πρόσθεσε ότι σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η πολιτική υποστήριξη και η επεκτασιμότητα κάθε έργου.

Πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εππιβεβαίωσε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ως ένα έργο μείζονος σημασίας για την Ελλάδα αλλά και για την ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ,σε συνάντηση που είχε με ανώτερα στελέχη της κοινοπραξίας του αγωγού.