Του Δημήτρη Παφίλα

Δυο ειδήσεις των τελευταίων ημερών που δημοσιεύουν λανθασμένα, υπό τύπο απειλής τα ΜΜΕ,  είναι η κατάσχεση μισθών, καταθέσεων κλπ αν χρωστά στην εφορία μέχρι 3.000 ευρώ. Η δεύτερη   είδηση, χθες βράδυ, ανέφερε πάλι κατασχέσεις για τα σπίτια κλπ.

Εξ όσων γνωρίζουμε η πρώτη είδηση ισχύει ως εντολή από την εποχή του Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο πρόκειται για μια επιστολή με την οποία το υπουργείο προειδοποιεί τους «οφειλέτες». (Βάζουμε τα εισαγωγικά διότι, υπό κανονικές περιστάσεις. οι οφειλέτες δεν πλήρωναν αυτά που πληρώνουν τα 3 τελευταία χρόνια.)

Με την είδηση, όμως, και τις απειλές γύρευε πόσοι θα πάνε να σηκώσουν  καταθέσεις ή να παίρνουν τον μισθό από τα ΑΤΜ τα …μεσάνυχτα. Προφανώς και κάποιος που οφείλει είτε 3000, είτε 30000 πρέπει να πληρώσει, αλλά με απειλές θα προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως προκλήθηκε τότε το 2009 επί Παπακωνσταντίνου, όπως προκλήθηκε πέρυσι όταν είχαμε τον πανικό εν όψει της…. έλευσης του Τσίπρα.
Μετά την φορολόγηση του 15% των καταθέσεων κάναμε ότι, μπορούσαμε για να φύγουν κι άλλες καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες. Δεν μάθαμε τίποτα λοιπόν τρία χρόνια. Μετεξεταστέοι. Από τον υπουργό Οικονομικών, τον γενικό γραμματέα, τους εφοριακούς.

Οι απειλές πρέπει να περιοριστούν από το Υπουργείο Οικονομικών, αφού, προφανώς, είναι θέμα νοοτροπίας η φοροδιαφυγή. Είναι γνωστό ότι, οι περισσότεροι την δεκαετία του 1980 έμαθαν πως έχουν μόνο δικαιώματα και καμία υποχρέωση.

Από την άλλη πλευρά, αν το υπουργείο Οικονομικών μετατραπεί σε  εισπρακτική εταιρεία που θα τηλεφωνεί απειλώντας τους πολίτες, σύντομα θα χρειαστούμε μια νέα Blackrock για το κράτος.
Εξάλλου τα δάνεια των τραπεζών θα χρειαστούν «κούρεμα», αν θέλουμε να ανασάνει η οικονομία.