(upd) Απολύτως προστατευμένη θα είναι η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα δεν έχουν τις δυνατότητες, ούτε την περιουσία να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, διαμηνύουν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχαν. Μία συνάντηση στην οποία συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας και Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να εξεταστούν τα σενάρια για τη μερική άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός δήλωσε: “Η πρώτη κατοικία των αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα λόγω της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους θα προστατευτούν πλήρως. Αυτό δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα”. Ωστόσο ο ίδιο προαναγγέλει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές πρακτικές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη, πρόσθεσε.
Εξερχόμενος της σύσκεψης ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: “Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη. Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας. Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας”.
Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα παραμείνει το καθεστώς προστασίας για τα μεσαία και αδύναμα στρώματα του πληθυσμού αλλά θα εισαχθούν εξαιρέσεις ώστε να μην εκμεταλλεύονται το καθεστώς προστασίας ακόμη και εκείνοι που δεν πληρώνουν παρ’ οτι βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση.
Η συνάντηση έγινε στον απόηχο της επίσκεψης στην χώρα μας του στελέχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κ. Άσμουσεν και ενώ είναι ακόμη ανοικτό το θέμα των πλειστηριασμών και επίκειται η έλευση της Τρόικας για τον νέο εξαντλητικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε στις 10.30 το πρωί με τον κ. Άσμουσεν και στη συνέχεια πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την συζήτηση που άνοιξε με τις δηλώσεις των κ.κ. Σόιμπλε και Ρεν για την ανάγκη νέου δανεισμού που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό 2014-16 και θα συνοδευτεί βέβαια από νέα μέτρα και νέο μνημόνιο. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα μέχρι στιγμής εφαρμόζεται και ότι είναι εντός στόχων. Στον δικό της σχεδιασμό είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013 που σε συνδυασμό με την θετική αξιολόγηση του 2013 θα επιτρέψει την έξοδο στις αγορές. Ενώ το δάνειο που συζητούν οι Ευρωπαίοι “χαρακτηρίζεται” προληπτικό και θα υποβοηθήσει την έξοδο στις αγορές η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει την συζήτηση για νέο μνημόνιο που θα διαιωνίσει την ασφυκτική επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα θέλει να μπορεί να επικαλεστεί ότι με τις προσπάθειές της και με τις θυσίες του ελληνικού λαού πέτυχε την έξοδο από το μνημόνιο και την απαλλαγή από την Τρόικα.
Η κυβέρνηση επικαλείται ότι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού υπάρχει το μαξιλάρι περίπου 10 δισ. από τα αδιάθετα κονδύλια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ορισμένοι συνδέουν το στοιχείο αυτό με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που θα εξασφαλίσει κεφάλαια στις τράπεζες χωρίς να αγγίξουν το ποσό αυτό.
Στην συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο συζητήθηκε το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών μετά το προσωρινό πάγωμα από τον πρωθυπουργό με την προχθεσινή του δήλωση στην σύσκεψη με τους υπουργούς του.
Ο κ. Βενιζέλος κινείται σε παρόμοια τροχιά με τον πρωθυπουργό αφού είχε δηλώσει ότι «θα πρέπει να προστατευθεί το σπίτι του φτωχού και του μεσαίου πολίτη». Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν τα ελάχιστα μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδα αλλά και η περαιτέρω πολιτική και επικοινωνιακή μεθόδευση προκειμένου να ξεπεραστούν οι ενστάσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης που μπορεί να οδηγήσουν σε «κοινοβουλευτικό ατύχημα».
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το καθεστώς που ισχύει για την απαγόρευση των πλειστηριασμών θα αλλάξει αφού άλλωστε ο νόμος λήγει στο τέλος του χρόνου, αλλά δεν είναι ανάγκη να γίνει τώρα. Αντίθετα μπορεί να έλθει η νέα ρύθμιση τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Βεβαίως η ρύθμιση που συζητά η κυβέρνηση απέχει από την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο που ζητούν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης. Μένει να φανεί αν οι εγγυήσεις προστασίας των πλέον ευάλωτων θα ικανοποιήσουν τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν και την πορεία της κάλυψης των δεσμεύσεων ενόψει της έλευσης της Τρόικας. Οι δύο συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν κενά για να μην τρέχει την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα της Αιγύπτου στο οποίο συμμετείχε.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.