Με τις συναλλαγές κατά 57% χαμηλότερες του μέσου όρου των τελευταίων 30 ημερών, λόγω της αργίας που κράτησε κλειστό το χρηματιστήριο του Λονδίνου, και την Ιταλία  να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, έπειτα και από τις προειδοποιήσεις του Nouriel Roubini για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας πολιτικής κρίσης στη χώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μικρές απώλειες.

Ειδικότερα, πτώση σημείωσαν τα 13 από τα 17 χρηματιστήρια της Δ. Ευρώπης που λειτούργησαν σήμερα. Απώλειες 0,06% για τον CAC 40 στις 4.067 μονάδες και κέρδη 0,22% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, στις 8.435 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 Index υποχώρησε κατά 0,1% και έχει σημειώσει απώλειες 2% από τις 22 Μαΐου, εν μέσω των σεναρίων ότι η Fed θα περιορίσει το τύπωμα χρήματος, ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα.

Στην Ιταλία, ο   δείκτης FTSE MIB σημείωσε πτώση 2,1%. Ο Silvio Berlusconi μπορεί να μην είναι πια πρωθυπουργός της Ιταλίας, όμως, η σκιά του εξακολουθεί να βαραίνει το πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας. Και την ίδια στιγμή, το χρηματιστήριο της χώρας νιώθει έντονες τις αναταράξεις.

Οι ανησυχίες των επενδυτών εστιάζουν στην απειλή μελών του κόμματος του Berlusconi, το Σαββατοκύριακο, να ρίξουν την κυβέρνηση του Enrico Letta.  Το Δημοκρατικό Κόμμα του Letta απάντησε πως δεν δέχεται εκβιασμούς, όμως, τα δύο κόμματα εμπλέκονται σε μια σκληρή κόντρα για το εάν ο Berlusconi θα  αποπεμφθεί από το κοινοβούλιο ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε πρόσφατα για φοροδιαφυγή, ενώ η Γερουσία θα ψηφίσει τον επόμενο μήνα για την παραμονή του στο κοινοβούλιο.

Τώρα, οι αγορές φοβούνται ότι η πολιτική αστάθεια θα έχει και συνέχεια στη χώρα, καθυστερώντας τις μεταρρυθμίσεις και υπονομεύοντας την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο Nouriel Roubini προειδοποίησε ότι τυχόν κρίση στην κυβέρνηση Letta θα προκαλέσει αύξηση του spread των ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών πάνω από τις 300 μονάδες βάσης, μέσα σε λίγες ημέρες. Σήμερα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 4,38%, με το spread να διευρύνεται στις 249 μονάδες βάσης.

Έτσι, η UniCredit υποχώρησε κατά 3,5%, η Intesa Sanpaolo SpA κατά 3,3% και η Mediaset του Berlusconi κατά 6,3%.

Απώλειες 3% για την KPN και άνοδος 2,3% για τη Sanofi.