Το τελευταίο που χρειάζονται τα διεθνή χρηματιστήρια, την ώρα που προσπαθούν να “μαντέψουν” εάν ο Ben Bernanke θα επιβραδύνει το τύπωμα χρήματος από το Σεπτέμβριο, παρακολουθούν την προσπάθεια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και της ασθμαίνουσας ευρωπαϊκής  και ετοιμάζονται να περάσουν την “αγωνία” ενός ακόμα γύρου διαπραγματεύσεων για το όριο χρέους των ΗΠΑ, είναι ένας ακόμα παράγοντας αβεβαιότητας. Όμως το σχεδιαζόμενο χτύπημα των δυτικών δυνάμεων στη Συρία, εξελίσσεται σε αυτό ακριβώς.

Σύμφωνα με τα όσα έγραφε σε χθεσινή του έκθεση ο πολιτικός αναλυτής της Nomura, Alastair Newton, το περιορισμένης έκτασης και διάρκειας χτύπημα στη Συρία θα έχει από λίγες έως μηδενικές άμεσες επιπτώσεις στις αγορές. “Στη χειρότερη περίπτωση, οι αγορές θα έχουν αρκετές ημέρες να προσαρμοστούν στην ιδέα ενός πιθανού στρατιωτικού χτυπήματος, καθώς αμφιβάλλουμε ότι θα υπάρξει βιασύνη για κάποια άμεση κίνηση”, έλεγε ο Newton.

Όμως, η σημερινή αναταραχή στις αγορές όλου του πλανήτη, που εκδηλώνεται κυρίως μέσω της εκτίναξης του χρυσού και του πετρελαίου, της ελεύθερης πτώσης κάποιων αναδυόμενων αγορών όπως αυτές του Ντουμπάι και της Σαουδικής Αραβίας και των σχετικά πιο λελογισμένων ρευστοποιήσεων σε Ευρώπη και Wall Street, δείχνει ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις -άμεσες και έμμεσες- στις αγορές από ό,τι πολλοί πιστεύουν.

Οι πιο άμεσες επιπτώσεις της έντασης στη Μέση Ανατολή για τις αγορές, καταγράφονται, όπως ήταν αναμενόμενο, μέσω των τιμών του πετρελαίου. Το πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) ενισχύεται στα υψηλά πέντε εβδομάδων, εν μέσω ανησυχιών για διαταραχή της προσφοράς. Οι τιμές ενισχύθηκαν σήμερα κατά 3%, έπειτα από τις δηλώσεις του Σύριου υπουργού Εξωτερικών Walid al-Muallem ότι οι άμυνες της χώρας του θα ξαφνιάσουν τον πλανήτη, εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προχωρήσουν σε στρατιωτικό χτύπημα. Οι τιμές ξεπέρασαν και τα 109 δολάρια ανά βαρέλι νωρίτερα, ενώ διαμορφώνονται αυτή την ώρα στα 108,8 δολάρια.

“Πιστεύουμε ότι η στρατιωτική επέμβαση των δυτικών στη Συρία θα εμβαθύνει περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις και θα εντείνει την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου. Με το μπρεντ ήδη να διαμορφώνεται στα 111 δολάρια ανά βαρέλι, αυτό ενισχύει την άποψή μας ότι το πολιτικό ρίσκο στην περιοχή θα προκαλέσει κίνηση προς το ανώτερο άκρο του εύρους των 105-120 δολαρίων ανά βαρέλι, στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους”, δηλώνει ο Newton της Nomura.

Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, ωστόσο, είναι ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους, σε μία εποχή που η αμερικανική οικονομία ανοίγει το βήμα της, είναι ικανή να αλλάξει τις προοπτικές του πληθωρισμού και κατ΄ επέκταση να επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις της Fed.

“Όλοι περιμένουν  να δουν τι πρόκειται να συμβεί”, δηλώνει στο Bloomberg ο Randy Bateman, που διαχειρίζεται 15 δισ. δολάρια ως επικεφαλής επενδύσεων της Huntington Asset Advisors. “Θα υπάρξει κλιμάκωση; Οι τιμές της ενέργειας, εάν αυξηθούν σημαντικά, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ακυρώσουν την ανάκαμψη που βλέπουμε τελευταία στην οικονομία; Εάν οι τιμές των κατοικιών αρχίσουν να αυξάνονται την ίδια ώρα που αυξάνονται και οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, θα μπορούσαμε να δούμε την άνοδο του πληθωρισμού, και αυτό θα επηρέαζε την πολιτική της Fed”.