Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα, για δεύτερη μέρα, οι ασιατικές μετοχές ενώ ταυτόχρονα το πιστωτικό ρίσκο έχει ανέβει και το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο εν μέσω ανησυχίας για την επικείμενη επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία. Η ινδική ρουπία βυθίστηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά και τα κρατικά ομόλογα της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο.

Ο MSCI Asia Pacific κατέγραψε απώλειες 1,9% στο Τόκιο. Τα futures του Standard & Poor’s 500 σημείωσαν μικρές μεταβολές και τα συμβόλαια στο δείκτη FTSE 100 πτώση 0,7%. Ο δείκτης S&P GSCI των εμπορευμάτων σημείωσε άλμα σε υψηλό εξαμήνου καθώς το αργό πετρέλαιο σκαρφάλωσε 2,7%. Το πιστωτικό ρίσκο στην Ασία ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο μήνες. Η ρουπία υποχώρησε πέρα από τις 68 έναντι του δολαρίου και το δολάριο Αυστραλίας σημείωσε πτώση. Η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου της Αυστραλίας υποχώρησε.

 Η ένταση στη Συρία έχει επιδεινωθεί και οι επενδυτές αποσύρουν δισεκατομμύρια δολάρια από τις αναδυόμενες αγορές εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα αρχίσει σταδιακή μείωση στα μέτρα τόνωσης καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει. Η ρουπία οδηγεί τις απώλειες των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών και οι μετοχές στη Ταϊλάνδη έχουν εισέλθει σε έδαφος bear market.
“Η κατάσταση στη Συρία τραβά το ενδιαφέρον μακριά από τα διαφαινόμενα θετικά νέα για την οικονομία των ΗΠΑ ως προς την ισχυρότερη ανάπτυξη”, δήλωσε ο Sean Fenton, fund manager της Tribeca Investment Partners, στο Bloomberg. “Το πιο ανησυχητικό είναι αυτό που συμβαίνει στην Ασία σε σχέση με την εκροή κεφαλαίων. Η πιστωτική επέκταση και η εισροή κεφαλαίων έχει σταματήσει λόγω της συζήτησης περί επιβράδυνσης του προγράμματος ομολόγων της Fed”.

Οι μετοχές στις Φιλιππίνες οδήγησαν τις απώλειες στις αναδυόμενες αγορές, σημειώνοντας πτώση 5,3% σε χαμηλό εννέα μηνών. Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών υποχώρησε 0,9% καθώς οι μετοχές σε Νότια Κορέα, Μαλαισία και Ινδονησία σημείωσαν πτώση. Οι μετοχές στη Ταϊλάνδη υποχώρησαν για 10η μέρα έπειτα από τη βουτιά του δείκτη SET, χθες, κατά 20% από το υψηλό του  έτους. 
Τα παγκόσμια funds έχουν αποσύρει περίπου 440 δισ. δολάρια από τις χρηματαγορές των αναδυόμενων αγορών από το τέλος Μαίου μέχρι τη περασμένη εβδομάδα. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μελετά μαζί με τους συμμάχους του, την Αγγλία και τη Γαλλία, ένα σχέδιο περιορισμένης επέμβασης στη Συρία έπειτα από την επίθεση με χημικά όπλα του καθεστώτος, ενισχύοντας την ανησυχία ότι η αναταραχή θα δημιουργήσει προβλήματα στα αποθέματα του πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.

Η West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο στα 111,93 δολάρια/βαρέλι, ωθώντας το δείκτη S&P GSCI των 24 πρώτων υλών σε άνοδο 1,7%. Το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη σκαρφάλωσε 2,9% χθες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαίου, πριν κλείσει πάνω από το υψηλό του Φεβρουαρίου του 2012. Το μπρέντ στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 2,4% στα 117,08 δολάρια/βαρέλι, επεκτείνοντας τα χθεσινά κέρδη κατά 3,3%. Τα futures της βενζίνης και τα συμβόλαια του φυσικού αερίου επίσης σημείωσαν άνοδο.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,51% στις 13.338,46 μονάδες. 
Τα ιαπωνικά δεκαετή ομόλογα σημείωσαν πτώση 2 μονάδων βάσης στο 0,72%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Αυγούστου ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 5 μονάδων βάσης στο 3,98%.