Η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανικών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το Γιάννη Στουρνάρα και το Χρήστο Σταϊκούρα.

Στο τραπέζι έπεσαν τα σενάρια για τις τρεις βιομηχανίες, καθώς η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να τηρήσει τη μνημονιακή δέσμευση για την αναδιάρθρωσή τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί η τελική απόφαση για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να την τοποθετεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι η τρόικα απαιτεί τη μείωση του προσωπικού των τριών εταιρειών, που ανέρχεται συνολικά στα 2.200 άτομα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων της ΕΑΣ, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ σχεδιάζεται η αποκρατικοποίησή της ως έχει, χωρίς να διασπασθεί σε επιμέρους εταιρείες.

Βγαίνοντας από το Μαξίμου, ο κ.Στουρνάρας δήλωσε ότι «θέσαμε στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τα εναλλακτικά σχέδια για αποκρατικοποίηση των αμυντικών συστημάτων. Θα καταλήξουμε τις επόμενες ημέρες». Σε ερώτηση για τον εάν η αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ θα γίνει σαν ενιαία επιχείρηση ο κ. Στουρνάρας απάντησε θετικά.

Υπενυθμίζεται ότι τα σχέδια για την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ πρέπει να κατατεθούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου στην τρόικα, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθεί ο διάλογος του κ.Στουρνάρα με τους δημοσιογράφους:

Δημοσιογράφος: Συζητήσατε για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εκκαθάριση-λειτουργία των τριών βιομηχανιών, της ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ;

Στουρνάρας: Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο για τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις.

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι;

Στουρνάρας: Θα καταλήξουμε σε μία την επόμενη εβδομάδα.

Δημοσιογράφος: Η Ελληνική πλευρά επιμένει η αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ να γίνει ως ενιαία βιομηχανία, κ. υπουργέ;

Στουρνάρας: Ναι.

Δημοσιογράφος: Θα υπάρξουν απολύσεις;

Στουρνάρας: Δεν ισχύει αυτό.