Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλακη

Μια νέα πρόταση – τομή η οποία μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν (υπό προϋποθέσεις) τις θυγατρικές τους στην Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, όπου διατηρούν μεγάλο μερίδιο αγοράς, έκανε ο επικεφαλής του ομίλου της Πειραιώς.

Ο κ. Μιχάλης Σαλλας μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας εξήγησε ότι «οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν βηματισμό να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, να μειώσουν τα κόστη και να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και την οικονομία.

“Για παράδειγμα θα έβλεπα  με θετικό μάτι και να συζητήσουμε την συνένωση των δυνάμεων μας στα Βαλκάνια . Έτσι μπορούμε να γίνουμε σαφώς πιο ανταγωνιστικοί να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην Ρουμανία, στην Βουλγαρία και στην Σερβία”

Η πρόταση αυτή του κ. Μιχάλη Σαλλα επί της ουσίας ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα.  Εάν συμφωνήσουν όλες οι συστημικες τράπεζες και υπάρξει συνένωση όλων των θυγατρικών στην κάθε χώρα ξεχωριστά τότε με την σημαντική διείσδυση που ήδη έχουν μπορούν να κινηθούν καλύτερα, να διεκδικήσουν μεγαλύτερα μερίδια στις χώρες αυτές να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.

Από την άλλη θα υπάρξει και σημαντική μείωση κόστους. Το μερίδιο των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων υπολογίζεται περίπου στο 32%. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα έχει συνολικά 500 καταστήματα και απασχολεί 5.500 άτομα προσωπικό σε Αλβανία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σκόπια. Παράλληλα, η EFG Eurobank έχει δίκτυο 570 καταστημάτων, στις χώρες της Ρουμανίας, Σερβίας και Βουλγαρία, με το προσωπικό να υπολογίζεται περίπου στα 6.500 άτομα. Επίσης, 370 είναι τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς σε Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία, με το σύνολο του προσωπικού, στα 3.300 άτομα. Σημαντική είναι και η παρουσία της Alpha Bank, με 4.000 εργαζόμενους και 380 υποκαταστήματα σε Ρουμανία, Αλβανία, Σκόπια και Σερβία. Το μερίδιο αγοράς των ελληνικών τραπεζών σε όρους χορήγησης δανείων ήταν 35.7% στην Αλβανία, 26.2% στη Βουλγαρία, 37 % στην ΠΓΔΜ, 13.6% στην Ρουμανία και  17% στη Σερβία , ενώ το σύνολο των δανείων που χορηγήθηκαν από ελληνικές τράπεζες σε πελάτες τους στις χώρες των Βαλκανίων ανήλθαν το 2008 σε € 47.1 δις.

Η αξία του συνόλου των μονάδων στο εξωτερικό, όπως αποτυπώνεται στα «βιβλία» των ελληνικών ομίλων, φτάνει τα 15 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρητικά μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των κεφαλαιακών τους αναγκών και ταυτόχρονα να απελευθερώσει σημαντική ποσότητα ρευστότητας.

Επιπρόσθετα μια ενιαία τράπεζα σε κάθε χώρα θα μπορούσε να διεκδικήσει υψηλότερη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ η ελληνική οικονομία διαθέτει διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, με δίκτυα θυγατρικών εταιρειών σε γειτονικές χώρες, κύκλο εργασιών από 500 εκατ. έως 5 δισ. ευρώ και αθροιστική συμβολή στις ελληνικές εξαγωγές, περίπου 40%.