Εξασθένιση των πιέσεων στις αγορές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών προβλέπουν οι αναλυτές της Credit Agricole, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να υποαποδίδει.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της γαλλικής τράπεζας, η τουρκική λίρα θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σχεδόν 4% έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και 6,5% έως τα τέλη του 2014, εμφανίζοντας μία από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών.

Όπως εξηγεί η Credit Agricole, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα παραμείνει υψηλό, κάτι που σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed, θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στη λίρα.

Η συνέχιση της πτώση της λίρας αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω προβληματισμό στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, σε σχέση με την προσπάθειά της  να πουλήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών της Finansbank. Η αρνητική συγκυρία ανάγκασε την τράπεζα να βάλει στον πάγο τα σχέδιά της, όμως, από την ανάλυση της Credit Agricole προκύπτει ότι το αρνητικό κλίμα στην Τουρκία όχι μόνο θα διατηρηθεί για καιρό, αλλά αναμένεται και να επιδεινωθεί.

Σημειώνεται ότι ήδη, η πώληση της Finansbank έχει πάρει αναβολή για τα τέλη του έτους, όμως, υπό αυτό το κλίμα, είναι αμφίβολο εάν θα ολοκληρωθεί και τότε.