Ανοδικά κινούνται οι ασιατικές μετοχές, με τον γενικό δείκτη της Ιαπωνίας να αγγίζει υψηλό ενός μήνα και το γεν να υποχωρεί, μετά την ανάθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Τα μέταλλα κατέγραψαν ράλι και το γουόν ενισχύθηκε μετά τη βελτίωση των κινεζικών εξαγωγών.
Ο δείκτης MSCI Asia Pacific σημείωσε άνοδο 1,1% στο Χόνγκ Κόνγκ, για όγδοη μέρα. Ο ιαπωνικός Topix σκαρφάλωσε 2,1%, ενώ ο Shanghai Composite σημείωσε άλμα 3%. Ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 2.5% στις 14.205,23 μονάδες. Τα futuers στον Standard & Poor’s 500 κέρδισαν 0,3%. Στη Νότια Κορέα το γουόν και το ρίγκιτ Μαλαισίας ενισχύθηκαν περισσότερο από 0,4% ενώ το γεν υποχώρησε 0,6% στα 99,68 το δολάριο. Ο χαλκός σημείωσε άνοδο για δεύτερη μέρα.
Οι Ολυμπιακοί θα αναζωπυρώσουν τις κατασκευές και θα βοηθήσουν στον αποπληθωρισμό, δήλωσε χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe, ενώ τα στοιχεία σήμερα έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις. Οι κινεζικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ μια μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση στους μισθούς των ΗΠΑ απέτρεψε το ενδεχόμενο μεγάλης επιβράδυνσης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed.
“Υπάρχουν προσδοκίες για τους Ολυμπιακούς αγώνες ότι θα ενισχύσουν την οικονομία της Ιαπωνίας”, δήλωσε ο Toshiyuki Kanayama, αναλυτής αγορών στο Τόκιο. “Το κέρδος για το ΑΕΠ της χώρας θα είναι καταλυτικό”.
Η επικράτηση του Τόκιο για την ανάθεση διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων ενίσχυσε την αισιοδοξία για τις πολιτικές του Abe και οδήγησε σε περαιτέρω υποχώρηση του γεν κατά 13% φέτος. Το νόμισμα υποτιμήθηκε 0,4% στα 131,16 ανά ευρώ. Η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 3,8% το β’ τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2,6%.
Η Mitsubishi Estate σημείωσε άνοδο 5,5% ενώ η Taisei Corp.,κατασκευαστική, άλμα 15%.
Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises κατέγραψε κέρδη 2% και ο Shanghai Composite οδεύει προς το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουνίου αφού τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι κινεζικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση 7,2% τον Αύγουστο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P ASX 200 κέρδισε 0,5%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας έπεσε για πρώτη φορά από τις 30 Αυγούστου, τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,09%.
Ο Tony Abbott, επικεφαλής του φιλελεύθερου συνασπισμού, θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας μετά την επικράτηση του στις εκλογές της 7ης Σεπτεμβρίου. Ο Abbott στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στη κατάργηση του εθνικού συστήματος τιμολόγησης του άνθρακα και του φόρου εξόρυξης, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα ενισχύσει την οικονομία η οποία εξαρτάται από την Κίνα.
Η BHP Billiton Ltd., η μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρία παγκοσμίως, σημείωσε άνοδο 1% στο Σίδνεϊ, ενώ η Rio Tinto Group, κέρδισε 0,9%.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.