Του Κωστή Πλάντζου

«Ζητείται Ελπίς» για την Αμυντική βιομηχανία και … επενδυτής για τη ΛΑΡΚΟ. Το κείμενο της απαντητικής επιστολής προς την Κομισιόν είναι έτοιμο αλλά θα συνεχιστούν οι επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία και τους συμβούλους αποκρατικοποίησης για καλύτερα αποτελέσματα, ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, μετά τις συσκέψεις του Γιάννη Στουρνάρα με την αναπηρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Το παζάρι με την Τρόικα και την Κομισιόν θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, όπου καταφτάνει και το Νο2 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού Gere Koopman, που συνυπέγραφε το email της ΕΕ με τον Ματίας Μορς.

Το σχέδιο  της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά να δοθεί μια «δεύτερη ευκαιρία» σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ που, όμως, θα είναι και η τελευταία και, αν τη χάσουν, τότε θα κλείσουν αφήνοντας άνεργους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτές.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών περιέγραφε το σχέδιο διάσωσης στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση:

– Για την ΕΑΣ: ως καλύτερη λύση θεωρείται η διάσπαση της εταιρείας με διατήρησης του σταρτιωτικού σκέλους. Το μη στρατιωτικό μέρος θα εκκαθαριστιεί εν λειτουργία. Το οικονομικό επιχείρημα της κυβέρνησης έναντι της Κομισιόν είναι ότι θα ήταν μεγαλύτερη η ζημιά για το δημόσιο αν πήγαινε για πτώχευση η εταιρία, επειδή θα έπρεπε να γίνει εισαγωγή των οπλικών συστημάτων που έχουν ανάγκη οι Ενοπλες Δυνάμεις, από το εξωτερικό.

– Για την ΕΛΒΟ: θα γίνει εκκαθάριση εν λειουτργία. Το ένα μέρος της θα εκκαθαριστεί ενώ το άλλο μέρος θα μείνει εν λειτουργία για να καλύπτει τις ανάγκες συντήρησης οχημάτων των Ενόλπλων Δυνάμεων.

– Για την ΛΑΡΚΟ: στόχος είναι η βιώσιμη λειτουργία και η επιτυχής ιδιωτικοποίησή της.

Η ίδια πηγή έδινε καλές πιθανότητες επιτυχίας για να γίνει δεκτό το ελληνικό σχέδιο. Το πρόβλημα όμως είναι πολύπλοκο επειδή εκτός από τα θέματα βιωσιμότητος, υπάρχουν και ζητήματα παράνομων κρατικών ενισχύσεων από το παρελθόν.

Άγνωστη παραμένει πάντως η τύχη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, ενώ άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για παραμονή 500 εργαζομένων στην ΕΑΣ και θέση 315 εργαζομένων σε εθελούσια έξοδο.

Υπό τις αποδοκιμασίες συγκεντρωμένων εργαζομένων της ΕΑΣ αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κυρία Φώφη Γεννηματά, μετά τη δίωρη σύσκεψη που είχε με τους Γιάννη Στουρνάρα και Χρήστο Σταϊκούρα.

«Είμαστε σε κοινή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι την Παρασκευή το αργότερο θα είναι έτοιμο το κείμενο της απάντησης στην Κομισιόν» ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας μετά τη σύσκεψη.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε πως περιθώρια διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν και την Τρόικα για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας υπάρχουν, αλλά είναι στενά, λόγω της συσσώρευσης εκρηκτικών προβλημάτων από το παρελθόν αλλά και της αδυναμίας του ελληνικού δημοσίου να τις στηρίξει οικονομικά για να συνεχίσουν να λειτουργούν.  

Κομισιόν και Τρόικα βλέπουν σαν μόνη λύση το κλείσιμο της ΕΑΣ. Στην κυβέρνηση ετοίμασαν 12 σενάρια, αλλά το βασικό προβλέπει:

          διάσπαση της ΕΑΣ και διατήρηση του στρατιωτικού κλάδου της εταιρίας, χωρίς τα βάρη του παρελθόντος για τη ολοκλήρωση των παραγγελιών των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάληψη νέων στο μέλλον.

          εάν όμως η νέα ΕΑΣ δεν αποδειχθεί βιώσιμη, τότε θα ρευστοποιηθεί μέσω ειδικής εκκαθάρισης (πιθανότατα του αρθ.14, Ν.3429/05).

Στην κυβέρνηση θέλουν να πείσουν την Κομισιόν ότι α) το κόστος που θα αναλάβει το Δημόσιο είναι μικρότερο από όσο υπολογίζουν στις Βρυξέλλες και β) η νέα ΕΑΣ θα καταστεί βιώσιμη σε εύλογο χρονικό διάστημα. Για να το επιτύχουν, «ποντάρουν» και στις Συνθήκες της ΕΕ που προβλέπουν ότι για θέματα Ασφάλειας και εξυπηρέτησης ουσιωδών συμφερόντων του, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί αυξημένα περιθώρια ενεργειών και αποφάσεων.

Δεν βγαίνουν ούτε οι μισθοί!

Από της ιδρύσεώς της (2004 με τη συγχώνευση ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) αντιμετωπίζει τεράστια συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα, που πλέον όμως καθίστανται «εκρηκτικά»: με έσοδα από πωλήσεις 8,2 εκατ. ευρώ όλα και όλα στο 9μηνο του 2012, αδυνατεί να καταβάλει μισθούς 2 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους, παρά τη μείωση μισθών και προσωπικού, αφού τα έσοδα δεν ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ το μήνα!

Η ΕΑΣ από το 2010 έχει υπαχθεί στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων. Ζει πλέον με το φόβο για «ξαφνικό θάνατο», όχι απλώς επειδή η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ απαγορεύει «δια ροπάλου» τις κρατικές ενισχύσεις (χρωστά 1,13 δισ. στο δημόσιο) και τις απευθείας αναθέσεις παραγγελιών από το δημόσιο, αλλά επειδή έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση ουσιαστικής χρεοκοπίας (ζημιές 130 εκατ. το 2010, 85 εκατ. το 2011 και 50 εκατ. στο 9μηνο του 2012). Αδυνατεί να πληρώσει οποιονδήποτε και, αν δεν επρόκειτο για αμυντική βιομηχανία όπλων, με βάση το εθνικό δίκαιο θα είχε κηρυχθεί άμεσα σε πτώχευση.

Στην κυβέρνηση πάντως δεν διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης επειδή η εταιρία:

          δεν έχει έσοδα και δεν μπορεί να πάρει νέες συμβάσεις παραγωγής οπλικών συστημάτων, καθώς ο βασικός πελάτης της εταιρίας είναι το Ελληνικό Δημόσιο (Ένοπλες Δυνάμεις) έπαψε να διαθέτει κονδύλια για νέες προμήθειες. Για την προσεχή 5ετία θα διαθέσει 105 εκατ. όλα και όλα, αλλά με διεθνείς διαγωνισμούς η εταιρία θα μπορούσε να λάβει ένα μέρος τους μόνο.

          δεν μπορεί να εξάγει στο εξωτερικό ελλείψει κεφαλαίων κίνησης, εγγυητικών επιστολών κλπ ενώ δεν μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση σε νέο δανεισμό –ούτε με «πλάτες» του δημοσίου.

Στο Μνημόνιο είχε τεθεί όρος (και για τις τρεις βιομηχανίες ΕΑΣ-ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ) μέχρι τον Αύγουστο φέτος να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για αναδιάρθρωση, συρρίκνωση, αποκρατικοποίηση ή διάλυση, και να εφαρμοστούν έως τέλος της χρονιάς.