Του Κωστή Πλάντζου
«Ταύτιση» και όχι απόκλιση ανάμεσα στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών για το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,92 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, διαπιστώνει σε αναλυτική ανακοίνωσή της η ΤτΕ, ως απάντηση σε δημοσιεύματα επειδή η ΤτΕ ανακοίνωσε ταμειακό έλλειμμα 3 δισ. την ίδια περίοδο.
Στην ανακοίνωσή της τονίζει τα εξής:
1. Στο ταμειακό αποτέλεσμα της Τραπέζης της Ελλάδος παγίως καταγράφονται μόνον οι συναλλαγές που αφορούν στις ταμειακές κινήσεις του Κράτους μέσω των λογαριασμών του στην Τράπεζα της Ελλάδος στην χρονική περίοδο αναφοράς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για την αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4.632 εκατ. ευρώ. Η αποπληρωμή αυτή (4.632 εκατ. ευρώ) δεν επηρεάζει βεβαίως το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε εθνικολογιστική βάση διότι όπως είναι γνωστό οι οφειλές αυτές έχουν ήδη υπολογιστεί στο αποτέλεσμα των ετών που δημιουργήθηκαν.
2. Παράλληλα, στο ταμειακό αποτέλεσμα που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος δεν περιλαμβάνονται έσοδα ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ από μεταφορά αποδόσεων Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.
3. Το Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περιλαμβάνει την πληρωμή και είσπραξη των προαναφερθέντων ποσών στο τροποποιημένο πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού.
4. Συνεπώς, εάν γίνει η σχετική αναγωγή, δηλαδή από τις δαπάνες του Δελτίου Τύπου της ΤτΕ αφαιρεθεί η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στα έσοδα του Δελτίου Τύπου της ΤτΕ προστεθεί το ποσό από τη μεταφορά αποδόσεων ελληνικών ομολόγων, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στο Δελτίο Τύπου της Τραπέζης της Ελλάδος ταυτίζεται με εκείνο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (2.922 εκατ. ευρώ).
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.