Του Δημήτρη Παφίλα
Oι αγορές απεχθάνονται τις αβεβαιότητες και συνηθίζουν να προεξοφλούν τις εξελίξεις περιλαμβάνοντας στις τιμές των μετοχών ή των ομολόγων τα γεγονότα πριν ακόμα συμβούν.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως λένε διαχειριστές, οι ξένοι επενδυτές περιμένουν και προεξοφλούν μια στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση μετά τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, οι ξένοι περιμένουν τους Γερμανούς να ξεκαθαριστούν τα ήξεις – αφίξεις είτε από τον υπουργό οικονομικών Σοϊμπλε, είτε από την καγκελάριο Μέρκελ. Παράλληλα, η στήριξη θα ενισχύσει και στο εσωτερικό πεδίο την κυβέρνηση αφού οι αναφορές από τον Σύριζα για διαγραφή, στάση πληρωμών κλπ θολώνουν την ατμόσφαιρα.
Επειδή δε οι όποιες δηλώσεις γίνονται υπό το βάρος του πολιτικού κόστους εν όψει των εκλογών, οι επενδυτές περιμένουν ουσιαστική συζήτηση δίχως να συνεχιστούν τα “παιχνίδια’ από την Γερμανική κυβέρνηση.
Οι αγορές λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε, επιδιώκουν μια βεβαιότητα λ.χ ότι εφόσον επιβεβαιωθεί το πλεόνασμα τότε η Γερμανία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Εξάλλου, οι ξένοι επενδυτές πήραν θέσεις και παρακολουθούν την Ελλάδα από κοντά αναμένοντας να εξελιχθεί το θετικό σενάριο με το οποίο δεν θα δοθεί τελική λύση, αλλά στήριξη στην Ελλάδα.
Σε βάθος όμως, χρόνου περιμένουν την Ευρώπη να τυπώσει χρήμα και να στηρίξει είτε την Ελλάδα, είτε την Ιταλία. Και βεβαίως η ιδανικότερη λύση θα ήταν να μην χρειαστεί νέο δάνειο- το οποίο θα εκτόξευε το υπερδιογκωμένο χρέος των 320 δισ. ευρώ- αλλά ούτε και μια μετατόπιση των χρεών για τα επόμενα χρόνια με μειωμένο επιτόκιο.
Τι λένε σήμερα οι αγορές – Πως και με ποιά κεφάλαια ανέβηκε – ποιές μετοχές μάζεψαν το χρήμα
Στο χρηματιστήριο, η αγορά από τα τέλη Αυγούστου (29) κινήθηκε από τις 881 μονάδες προς τις 1.000 μονάδες πραγματοποιώντας μια άνοδο 13,5% ενώ οι αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών ξεπέρασαν και το 20%.
Μετά την άνοδο πάντως, η ευφορία μετριάστηκε και το κλίμα στασιμότητας εδραιώθηκε.
Η άνοδος, όμως, αυτή στηρίχθηκε, κυρίως σε κεφάλαια απo hedge funds τα οποία ενδιαφέρονται μόνο για μετοχές με υψηλές συναλλαγές ή καλύτερα όγκο συναλλαγών (volume trade). Εάν για κάποιο λόγο πάει κάτι στραβά, θέλουν να αποχωρήσουν γρήγορα και συνήθως βίαια.
Από την άλλη πλευρά, στο πρόσφατο συνέδριο στο Λονδίνο υπήρξαν πολλά funds αναδυόμενων αγορών που βλέπουν στην Ελλάδα, ως ένα ελκυστικό στοίχημα. Είναι η μόνη αναδυόμενη αγορά στην ζώνη του ευρώ, που μπορεί να τους εξασφαλίσει νομισματική σταθερότητα δίχως την πτώση.
Ποιές μετοχές μάζεψαν το χρήμα;
Από τις τράπεζες ξεχώρισαν οι Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς καθώς τα μεγέθη των τραπεζών, αλλά και η καλή κεφαλαιοποίηση τους ( core tier 1 στο 13,9% ) δίνουν περιθώρια και προοπτικές.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα πρόσφατα επίπεδα τιμών θα μπορούν να δικαιολογηθούν αφού η χώρα ετοιμάζεται για μια αργή ανάκαμψη. Θετικό σημάδι είναι το γεγονός επίσης πως οι τράπεζες είναι έτοιμες να βγουν στις αγορές.
Κεφάλαια, όμως, κατευθύνθηκαν αφενός στον ΟΠΑΠ – ο οποίος περνά σε νέα φάση με τον μέτοχο να προχωρεί στις πρώτες αλλαγές. Ο τίτλος του Οτε, επίσης, συγκεντρώνει επενδυτές εξαιτίας της μείωσης του δανεισμού. Καμία σχέση με το παρελθόν δεν έχει η ΕΥΔΑΠ σε επίπεδο καθημερινών συναλλαγών, καθώς βγήκε προσφορά και ο τίτλος κινείται πιο εύκολα με μεγαλύτερη διασπορά. Κεφάλαια κινήθηκαν και προς τον Μυτιληναίο και την Ιντραλοτ, μετά τις παρουσιάσεις στο Λονδίνο.
Η άνοδος δεν πέρασε σε όλη την αγορά
Αρνητικό στοιχείο σε όλη την περίοδο ήταν το γεγονός ότι, η άνοδος αφορά μια ομάδα 10-15 μετοχών και από εκεί πέρα η αγορά μοιάζει με έρημο τοπίο αφού οι συναλλαγές είναι υποτυπώδεις. Η ενεργοποίηση των Ελλήνων επενδυτών είναι χαμηλή, ωστόσο κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι καμία αγορά δεν άλλαξε επίπεδα δίχως και τους εγχώριους επενδυτές.
Οι 1.500 μονάδες που περιμένουν κάποιοι θα έλθουν εφόσον εξελιχθεί το θετικό σενάριο.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.