Η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα σε στελέχη της ΝΔ και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, που ξεκίνησε από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων και επεκτάθηκε στις ευθύνες των παλαιότερων κυβερνήσεων για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Σύμφωνα, με πληροφορίες τις οριστικές αποφάσεις για τον νέο τρόπο φορολόγησης θα τις λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε σύσκεψη που προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα προηγηθούν συζητήσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και στελέχη της τρόικας, προκειμένου να πειστούν και να μην επιμένουν στην ακαμψία που επιδεικνύουν ως τώρα στα φορολογικά θέματα, αρνούμενοι ακόμη και να συναινέσουν στην τμηματική καταβολή σε περισσότερες δόσεις των φορολογικών υποχρεώσεων, στις οποίες πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν.  

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο επισκέφθηκε για μια ακόμη φορά χθες, δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στην «κόντρα» των προηγούμενων ημερών με «γαλάζιους» βουλευτές. «Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο. Ό,τι είχα να πω το είπα», απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά, παρόλο που είχε δεχθεί νέες ενστάσεις από τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ κ. Γιάννη Μιχελάκη που έκανε λόγο για «άδικη και υπέρμετρη φορολόγηση των ιδιοκτητών προσημειωμένων και υποθηκευμένων ακινήτων».

Με κατηγορηματικότητα ο υπουργός των Οικονομικών διαβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι δεν θεσπίζεται κανένας νέος φόρος. « Ό,τι παίρναμε θα παίρνουμε. Απλά, προσπαθούμε να ενοποιήσουμε όλους αυτούς τους φόρους σε έναν ει δυνατόν», εξήγησε, αν και δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του και όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες που θέλουν να ισχύει αφορολόγητο 50.000 ευρώ, απάντησε: «Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε αυτό».

Δίνοντας, πάντως, το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων αλλά και περιγράφοντας τη δυσκολία να βρεθεί «χρυσή τομή», ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που περνάει σήμερα ο τόπος. Αλλά, επίσης, έχουμε συναίσθηση και των δυσκολιών του κόσμου. Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ όλων αυτών των στόχων».

Αιχμηρή ερώτηση από τον Απόστολο Κακλαμάνη
Εκτός από τους «γαλάζιους» βουλευτές, κριτική για τις φημολογούμενες αλλαγές στο φόρο ακινήτων ασκούν και στελέχη από τα άλλα συγκυβερνώντα κόμματα, όπως ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης. Σε μια ιδιαιτέρως αιχμηρή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κάνει λόγο για «δοκιμαστικές της κοινής γνώμης διαρροές του οικονομικού επιτελείου», ενώ εστιάζει στην ανάγκη να εξαιρεθούν από τη φορολογία τα μη εκμεταλλευόμενα αγροτεμάχια, όπως και ακίνητα μέχρι 100 τ.μ. που βαρύνονται με ανεξόφλητα στεγαστικά δάνεια ή ιδιοκατοικούνται ως πρώτη κατοικία.

Επισημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει, προ πάσης ανακοίνωσης, να αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επελθούσα μείωση κατά 30-40% της εμπορικής τους αξίας και την καθίζηση της κτηματαγοράς.

Καλεί επίσης την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πριν ανακοινώσει οποιαδήποτε μέτρα, να γνωστοποιήσει τη συνολική αξία ακινήτων που διέφευγαν ως τώρα, μέσω off shore εταιρειών, τη φορολόγησή τους και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των ιδιοκτητών τους και τα ποσά που έχουν εισπραχθεί για αυτά ύστερα από την επιβολή φόρου 15% από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή παραμένουν ανείσπρακτα.

πηγή: protothema.gr