Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομία της Ελλάδας προχωρά η UBS, με βάση τα βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν προσφάτως .
Σε σημερινή ανάλυσή της, η UBS αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ το 2013 σε -3,9% από -4,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Παράλληλα, προβλέπει ανάπτυξη 0,2% το 2014 από 0%.
Επιπλέον, εκτιμά μια κατά κάποιο τρόπο ταχύτερη μείωση των ανισορροπιών.
Ωστόσο, οι αναλυτές της UBS εξακολουθούν να δίνουν έμφαση “στο εύθραυστο πρόγραμμα προσαρμογής και στην ανάγκη να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά για την περίοδο 2014-2015 («τρίτη διάσωση». Επιπλέον μέτρα ανακούφισης του χρέους για το 2014-2015 είναι πιθανό να κρατήσουν τις αγορές ευμετάβλητες στα επόμενα τρίμηνα”.
Ακόμη, αναμένει πλέον ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013 και μικρό πλεόνασμα το 2014.
Διακρίνει ωστόσο τρία βασικά ζητήματα στο πρόγραμμα της τρόικας.
Η τρόικα θα ξεκινήσει την επόμενη αναθεώρηση στα μέσα Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα καταστήσει βραδύτερη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα το 2014 ύψους 4,4 δισ. ευρώ, και άλλων 6,5 δισ. ευρώ το 2015. Προκειμένου το ΔΝΤ να είναι σε θέση να πληρώνει, το πρόγραμμα πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12 μήνες, επομένως χρειάζεται να ληφθεί μια απόφαση για το πώς θα καλυφθεί το κενό.
Το τρίτο πρόβλημα, σύμφωνα με την UBS, είναι ότι υπάρχει ανάγκη για (τουλάχιστον) 4% του ΑΕΠ επιπλέον μείωση του χρέους το 2014-2015 για να διατηρηθεί το δημόσιο χρέος εντός στόχων.
Οπως αναφέρει η UBS, το Eurogroup θα αποφασίσει στις αρχές του 2014 και ξανά το 2016 για τα μέτρα (π.χ. επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου, μείωση των αναγκών συγχρηματοδότησης για τα ευρωπαϊκά ταμεία). Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν έχει «προστασία» για περαιτέρω παρεκκλίσεις, γεγονός που καθιστά την κατάσταση του χρέους πολύ εύθραυστη», καταλήγει η επενδυτική τράπεζα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.