Το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας αλλά και εκείνο της ΛΑΡΚΟ, συζητεί σήμερα ο αναπλ. διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) κ. Γκερτ Κούπμαν με τον επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων κ. Γιάννη Εμίρη.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει ένα αναθεωρημένο σχέδιο που προβλέπει την αξιοποίηση της ΛΑΡΚΟ και την ουσιαστική συρρίκνωση των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.

το προτεινόμενο σχέδιο, όπως γράφει η “Καθημερινή”, αποφασίστηκε τις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο υπ. Οικονομικών και ουσιαστικά συνιστά μια άλλη εκδοχή του προηγούμενου σχεδίου που ήδη έχει απορρίψει η Κομισιόν.

Το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση των δραστηριοτήτων των δύο βιομηχανιών ΕΛΒΟ και ΕΑΣ που σχετίζονται με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ προωθείται η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή της διενέργειας δύο διαφορετικών διαγωνισμών, βάσεων των οποίων θα πωληθούν τα δύο βασικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Για τη ΛΑΡΚΟ, βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι η επιχείρηση διαθέτει αξία για το ελληνικό Δημόσιο και η οποία μπορεί να ανακτηθεί μόνο με το προτεινόμενο σχέδιο. με τον τρόπο αυτό θα επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο, μέρος της κρατικής νείσχυσης που έχει δεχθεί στο παρελθόν η εταιρεία.

Η Κομισιόν από την πλευρά της αντιδρά και στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, και συγκεκριμένα στο σημείο που παρέχεται η δυνατότητα στον προτιμητέο επενδυτή που θα αποκτήσει το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, να υποβάλει πλειοδοτική προσφορά και για την απόκτηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων.

Για τις εταιρείες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η δραστηριότητα τους θα περιοριστεί αποκλειστικά στα συμβόλαια του ΥΠΕΘΑ. Τέλος, η ελληνική πλευρά θα περιλάβει ένα λιγότερο “γαλαντόμο” πακέτο αποζημιώσεων από το αρχικό για το προσωπικό εκείνο που στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων θα τεθεί εκτός εργασίας.