Σταθεροποίηση, έπειτα από το χθεσινό sell off, επιχειρούν τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας, όμως, οι εμπλεκόμενοι στην αγορά γνωρίζουν καλά ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές και των δύο χωρών είναι ευμετάβλητες, καθώς οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται.

Βλέποντας πιο ψύχραιμα τη χθεσινή πτώση των ομολόγων αλλά και των χρηματιστηρίων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, παράγοντες της αγοράς αναγνωρίζουν ότι η δημοσκοπική άνοδος του Silvio Berlusconi στην Ιταλία και οι κατηγορίες περί διαφθοράς σε βάρος του Mariano Rajoy στην Ισπανία, χρησιμοποιήθηκαν σαν μια καλή αφορμή για την κατοχύρωση κερδών, έπειτα από το τελευταίο ράλι.

Έτσι, σήμερα, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης, στο 5,41%, καθώς οι τιμές επιχειρούν μικρή άνοδο. Μείωση και για το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στη 10ετία, στο 4,44%.  Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις και των δύο ομολόγων είχαν σημειώσει αύξηση 20 μονάδων βάσης τη Δευτέρα. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στις αγορές ομολόγων, με την αύξηση της διάθεσης για ρίσκο, δεν πρόκειται να ανατραπεί εύκολα. Ωστόσο, η εικόνα της αγοράς αναμένεται  πιο ευμετάβλητη, τις επόμενες εβδομάδες.

Τα στοιχεία της Barclays Capital δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές που είχαν εγκαταλείψει την ισπανική αγορά ομολόγων τον περασμένο χρόνο, επιστρέφουν. Ενώ τα shorts στα ομόλογα αυτά μειώνονται.