Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Να που η οικονομική κρίση στην Ελλάδα οδηγεί σε υποχώρηση των ελληνικών κεφαλαίων από τα Βαλκάνια και σε παράλληλη τόνωση της τουρκικής παρουσίας σε χώρες και κλάδους που συνήθιζαν να κυριαρχούν επιχειρήσεις με βάση στην πατρίδα μας. Κάπως έτσι δεν είναι τυχαίο πως στους τέσσερις τηλεπικοινωνιακούς κολοσσοούς που ανταγωνίζονται για την απόκτηση της θυγατρικής του ΟΤΕ στη Βουλγαρία, Globul, και σε ένα deal 700 εκατ. ευρώ περίπου, δύο είναι οι εταιρείες από την Τουρκία.

Πρόκειται για τις Turk Telekom και Turkcell, που έχουν μεγάλες πιθανότητες να αποκτήσουν τον βουλγαρικό …ΟΤΕ έναντι της νορβηγικής Telenor και της Deutsche Telekom. Μάλιστα η  Turk Telekom και η  Turkcell διεξάγουν ήδη οικονομικό και νομικό έλεγχο στην Globul.

Ιδιοκτήτης της πρώτης εταιρείας από την Τουρκία είναι ο σαουδαραβικός κατασκευαστικός όμιλος Saudi Oger Ltd. Πρόκειται για έναν όμιλο με παρουσία από το 1978 που εδρεύει στο Ριάντ και ο οποίος εξαγόρασε από το τουρκικό δημόσιο την Turk Telekom το 2005. Την εταιρεία έχει ο επιχειρηματίας Rafik Hariri, γνωστός και ως πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου. 

Η Turkcell με τη σειρά της είναι μια εταιρεία με 35 εκατομμύρια συνδρομητές και μερίδιο αγοράς 53% στην τουρκική αγορά. Πρόκειται για την πρώτη τουρκική εταιρεία που εισήχθει ποτέ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενώ ως «εθνική» της δράση καταγράφεται η θυγατρική που έχει στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο με την επωνυμία Kuzey Kibris Turkcell.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα τουρκικά κεφάλαια εκμεταλλευόμενα την πτώση της οικονομίας της χώρας μας και την οπισθοχώρηση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια έχουν αυτή τη στιγμή κατακτήσει την Τρίτη θέση σε όλη την περιοχή, αν συμπεριλάβουμε τις επενδύσεις σε χώρες όπως η Βοσνία (είναι έντονο το μουσουλμανικό εκεί στοιχείο), την Αλβανία και τη Βουλγαρία.