Η εθελοντική συνδρομή των τραπεζών προς το δημόσιο είχε τεράστιο κόστος , καθώς αναγκάστηκαν να καταγράψουν εκτιμώμενες ζημίες (προ-φόρων) ύψους περίπου 38 δισ. ευρώ τόσο λόγω της συμμετοχής τους στο PSI+ όσο και λόγω της (μειωμένης) αποτίμησης των νέων ομολόγων του Δημοσίου βάσει της τρέχουσας αξίας τους, υπογραμμίζει ο  πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κ. Γιώργος Ζανιάς.

Στην έκθεση της ΕΕΤ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2011 και το 2012, ο κ. Ζανιάς σημειώνει επίσης, ότι τον Δεκέμβριο του 2012, οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στην επαναγορά ομολόγων σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα στις 27 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς, οι τράπεζες συμμετείχαν με ποσό ομολόγων περίπου 14 δισ. ευρώ.

«Παρά τα προβλήματα όμως αυτά οι τράπεζες έδειξαν και εξακολουθούν να δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή», προσθέτει ο κ. Ζανιάς.

Σε ότι αφορά τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι τράπεζες, επισημαίνει:

(α) να ολοκληρωθεί, έως το τέλος Απριλίου 2013, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής του, επαναφέροντας την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών,
(β) να συνεχιστεί η συγκράτηση των λειτουργικών του εξόδων,
(γ) να θωρακιστεί από την επίδραση των αυξημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της
βαθιάς ύφεσης, και
(δ) να συνδράμει τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας της χώρας μας και των διεθνών δραστηριοτήτων του.

Οι τράπεζες που ασκούν δραστηριότητα στη χώρα μας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, συνεχίζοντας να στηρίζουν, όσο και αν αυτό δεν αναδεικνύεται στον δημόσιο διάλογο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά της χώρας μας που σέβονται τη συναλλακτική ηθική και προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.