Ο Amancio Ortega, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ενίσχυσε τη θέση του έναντι των άλλων δισεκατομμυριούχων που δραστηριοποιούνται στον τομέα έτοιμης ένδυσης – των  Stefan Persson και Tadashi Yanai, καθώς οι δυνατές επιδόσεις της  Inditex SA του απέδωσαν περαιτέρω κέρδη, με αποτέλεσμα η περιουσία του να κάνει άλμα 57% από τον Μάρτιο του 2012, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή των δισεκατομμυριούχων στον σχετικό δείκτη του Βloomberg.

Η εταιρεία διανομής του Ortega είναι η μοναδική μεταξύ της Persson’s Hennes & Mauritz και της Yanai’s Fast Retailing, που επέκτεινε το περιθώριο του Ebitdaτην τελευταία τριετία σε 12μηνη βάση.  

“Η Inditex έχει καταφέρει να ξεπεράσει αντιπάλους όπως η  H&M σε Ebitda, γιατί αναπροσαρμόζει τις διαφορετικές μάρκες του και λανσάρει καινούργιες”, αναφέρει ο Francisco Salvador, στρατηγικός αναλυτής της FGA/MG Valores. “Τα καταστήματα Zara είναι φθηνά και μοντέρνα. Μπορεί ένα τοπ μόντελ ή ακόμα και μια πριγκίπισσα να ψωνίζουν τακτικά από την Ρrada, ωστόσο θα φορούσαν ευχαρίστως και τα ρούχα της Zara. Πιθανότατα όμως δεν θα φορούσαν H&M”, προσθέτει.

Ο 77χρονος Ortega έχει καθαρή περιουσία ύψους 61,1 δισ. δολαρίων, έναντι 38,8 δισ. δολάρια τον Μάρτιο του 2012. Το 2013 η περιουσία του αυξήθηκε κατά 6%. Ο Σουηδός Persson είναι ο 16ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με 29,7 δισ. δολάρια (αύξησε την περιουσία του κατά 215 φέτος), ενώ ο Yanai είναι 41ος στη λίστα με 18,4 δισ. (αύξηση 46% φέτος).

Η Inditex ανακοίνωσε 0,7% αύξηση στα κέρδη το α’ εξάμηνο του 2013, ήτοι 951 εκατ. ευρώ, έναντι εκτίμησης για 934 εκατ. ευρώ.  Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,7% στα 7,7 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, η H&M ανακοίνωσε μηνιαίες πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, εκτοξεύοντας τις μετοχές σε επίπεδα ρεκόρ. Στις 26 Σεπτεμβρίου η εταιρεία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου.