Στη δίνη των στημένων αγώνων βρίσκεται το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στην Ιταλία, επωάζεται ένα νέο “Calciopoli”: Εκ νέου στο προσκήνιο βρίσκεται ο 33χρονος μέσος και αρχηγός της Λάτσιο, Στέφανο Μάουρι, μετά από κατάθεση ποδοσφαιριστή που συμμετείχε σε κύκλωμα στημένων αγώνων ότι ο Μάουρι ήταν πρωτεργάτης σε δύο αλλοιωμένους αγώνες της ομάδας του κόντρα στη Τζένοα και τη Λάτσε τον Μάιο του 2011. Ο Μάουρι είχε φυλακιστεί για πέντε ημέρες τον περασμένο Μάιο και έκτοτε αγωνίζεται κανονικά.

Στα 380 τα “στημένα” στην Ευρώπη, λέει η Europol

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη τα “ύποπτα”  ματς ανέρχονται σε 380 από το 2008 έως το 2011, σύμφωνα με τον διευθυντή της Europol, Ρομπ Γουέινραϊτ. Φαίνεται ότι αφορούν γνωστές περιπτώσεις, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη εκδικαστεί, όπως το περίφημο σκάνδαλο στημένων αγώνων στις χαμηλές κατηγορίες της Γερμανίας, με πρωταγωνιστές τους τρεις Κροάτες αδελφούς Σάπινα ή την περίπτωση του τερματοφύλακα της ουγγρικής Ντέμπρετσεν, Βούκασιν Πόλεκσιτς. Στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2009 – 2010, η Ντέμπρετσεν είχε βρεθεί στον ίδιο όμιλο με τις Λίβερπουλ, Φιορεντίνα και Λυών. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009 η πρωταθλήτρια Ουγγαρία είχε ηττηθεί με 1-0 στο Άνφιλντ.

Στα 380 “ύποπτα” παιχνίδια δεν περιλαμβάνονται αγώνες του ισπανικού πρωταθλήματος, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της ισπανικής λίγκας, Χαβιέ Ταμπάς, παραδέχτηκε ότι και στη χώρα του στήνονται παιχνίδια και παράνομα στοιχήματα, ενώ, αντιθέτως, ο πρόεδρος της Π.Ο. Γερμανίας, Ράινχαρντ Ράουμπελ, υποστήριξε ότι η χώρα του έχει “καθαρίσει” με τα στημένα, από το σκάνδαλο του 2005 με τη χειραγώγηση αγώνων χαμηλότερων κατηγοριών που είχε λήξει με συλλήψεις και καταδίκες.

Στο μικροσκόπιο της ΟΥΕΦΑ αγώνας του κυπριακού πρωταθλήματος

Στην Κύπρο, κατέφθασε χθες στα γραφεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ειδοποίηση από την ΟΥΕΦΑ ότι κάποιος από τους αγώνες πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας του Σαββατοκύριακου είναι ύποπτος  ως “στημένος” με βάση τη διαδικτυακή στοιχηματική δραστηριότητα που συγκέντρωσε.

“Φαντομάς” ο μεγάλος εγκέφαλος του παράνομου στοιχήματος

Την ίδια ώρα ο άνθρωπος που φέρεται να ελέγχει το μεγαλύτερο κύκλωμα παράνομου στοιχήματος και στημένων αγώνων, ο λεγόμενος “Νονός της Σιγκαπούρης” παραμένει ασύλληπτος. Πρόκειται για τον 48χρονο Νταν Ταν Σιτ Ενγκ και εκκρεμούν σε βάρος του εντάλματα σύλληψης σε Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία και Φινλανδία, ωστόσο οι Αρχές της Σιγκαπούρης δεν τολμούν να τον αγγίξουν καθώς θεωρείται άτομο τεράστιας επιρροής με σημαντικές γνωριμίες. Το κύκλωμα του οποίου ηγείται μπορεί να “στήνει” αγώνες σε 50 χώρες, ενώ μόνο από τον παράνομο τζόγο εκτιμάται ότι έχει κέρδη άνω των 200 εκατ. Ευρώ.

.