“Οι Ηνωμένες Πολιτείες (και η παγκόσμια οικονομία) ίσως πρέπει να μάθουν να ζουν υπό χρηματοπιστωτική καταστολή –και άρα χαμηλά επιτόκια- για πολλές δεκαετίες ακόμη” γράφει ο κ. Gross, που διαχειρίζεται το ύψους 250 δισ. δολ. fund Pimco Total Return.
Η Fed κρατά το βασικό επιτόκιο μεταξύ του μηδέν και του 0,25% από τον Δεκέμβριο 2008 κι έχει δεσμευθεί ότι θα τα κρατήσει εκεί μέχρι να πέσει η ανεργία στο περίπου 6,5% και εφόσον ο πληθωρισμός δεν ξεπερνά το 2,5%.
Αν και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπει ότι η ανεργία θα πέσει στο 6,5% περίπου του χρόνου, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν μηδενικά επιτόκια ως το 2015. Στην λήξη του 2015, τα μέλη της Fed διαβλέπουν επιτόκιο federal funds 2%.
Όμως ο Gross πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν «ενάντια σε αυτή την προοπτική». Οι επενδυτές πρέπει να επικεντρώσουν σε ένα μόνο στοιχείο, πιστεύει: «Όταν το QE λήξει και τα επιτόκια επανέλθουν στο επίκεντρο, το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει χαμηλό για πολύ, πολύ καιρό.»
Θα μείνουν τα επιτόκια χαμηλά στο ορατό μέλλον; Ο Gross τονίζει ότι δεν χρειάζεται παρά μια ματιά στα στατιστικά των τελευταίων μηνών, για να δούμε ότι η οικονομία δεν είναι ακόμη έτοιμη για υψηλότερα επιτόκια.
Ο διαχειριστής δηλώνει ότι οι επενδυτές ομολόγων θα πρέπει να προσεγγίζουν την αγορά σαν μέλη ενός οργανωμένου σαφάρι, που γνωρίζουν ότι στην ζούγκλα μπορεί να συμβούν τρομερά πράγματα, αλλά για την ώρα απολαμβάνουν την ησυχία της Αφρικανικής πεδιάδας»
Συστήνει κρατικά ομόλογα inflation-protected του αμερικανικού δημοσίου και πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο θα είχε απόδοση 4% τον χρόνο, πιστεύει.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.