(Upd) Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, λόγω του διαφαινόμενου αδιεξόδου στη κρίση χρέους των ΗΠΑ. Ο John Boehner δήλωσε ότι δεν πρόκειται να περάσει η αύξηση του ορίου χρέους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων χωρίς προηγουμένως να συζητηθεί το θέμα της μακροπρόθεσμης δαπάνης και αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του προϋπολογισμού. Η δήλωση αυτή δημιούργησε αναταραχή στις αγορές και είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω βραχυπρόθεσμη αδυναμία των παγκόσμιων μετοχών, σύμφωνα με τον Stan Shamu, στρατηγικό αναλυτή της IG.

Ο Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,9% στις 382,08 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση του από τις 10 Σεπτεμβρίου. Ο γερμανικός DAX 30 κατέγραψε απώλειες 1,09% στις 8.529,32 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 1,08% στις 4.119,38 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο, σημείωσε πτώση 0,90% στις 6.395,92 μονάδες. Το πετρέλαιο, οι τράπεζες και οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών δέχoνται ισχυρές πιέσεις, με τις μετοχές της Total SA να υποχωρούν 1,3%, και της Sanofi και της BNP Paribas πτώση 1% αντίστοιχα. 

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για την αποφυγή της υπέρβασης του ορίου δανεισμού στις 17 Οκτωβρίου. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από ρευστό και θα χρειαστεί να κηρύξουν στάση πληρωμών μεταξύ 22 – 31 Οκτωβρίου.

Η μετοχή της Air France KLM υποχωρεί 1,4% μετά την ανακοίνωση πως προχωρά σε μείωση των θέσεων εργασίας λόγω της αδυναμίας στις πτήσεις στον κλάδο των εμπορευμάτων.

Οι μετοχές της  William Hill ενισχύονται 1,3% μετά την αναβάθμιση των προοπτικών τους σε «buy» από «υποαπόδοση» από  την  Bank of America Merrill Lynch.

Οι μετοχές της ιταλικής τράπεζας BMPS ενισχύονται 4,5% καθώς σήμερα το Δ.Σ. θα συνεδριάσει για να συζητήσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Οι μετοχές της Burberry υποχωρούν 1,7% μετά τις δηλώσεις της CEO, Angela Ahrendts στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, ότι οι πωλήσεις της εταιρείας στην Κίνα έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά.

Η European Aeronautic Defence & Space Co. κατέγραψε άνοδο μετά την πρώτη παραγγελία αεροσκαφών από την Ιαπωνία.  Η Solvay ενισχύθηκε 2,3% μετά την ανακοίνωση ότι θα εξαγοράσει την αμερικανική εταιρία κατασκευής χημικών Chemlogics Group.