Εάν υπάρξει “κούρεμα” του ελληνικού δημοσίου χρέους, οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, εκτιμά ο Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο Spiegel-online.

«Όλοι ξέρουν ότι το χρέος της χώρας δεν μπορεί να αποπληρωθεί», τονίζει ο γνωστός δισεκατομμυριούχος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Αθήνα είναι πολύ κοντά σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα.

«Γνωρίζω από συζητήσεις ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα εάν υπάρξει κούρεμα του επίσημου τομέα και εφόσον η Αθήνα πληροί τους όρους της τρόικας. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα», υποστηρίζει ο διεθνούς φήμης μεγαλοεπενδυτής.

Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυστηρή νομοθεσία εναντίον ενδεχόμενης μείωσής του.

«Ο επίσημος τομέας δεν μπορεί σήμερα να διαγράψει τα χρέη αυτά διότι αυτό θα παραβίαζε μια σειρά από ταμπού, ειδικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», διευκρινίζει. Ωστόσο, κατά τη γνώμη του,η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία. 

«Η Γερμανία οφείλει να θυμηθεί ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ίδια ωφελήθηκε πολλές φορές από την απομείωση και τις παρατάσεις αποπληρωμής του χρέους της, που της διασφάλισε ακόμη και η Ελλάδα. Όμως τώρα εμφανίζεται ανυποχώρητη». Ο αμερικανός επενδυτής υπενθυμίζει επίσης ότι ήταν η γαλλική επιμονή για την καταβολή υψηλών αποζημιώσεων μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

«Ακροδεξιές ομάδες, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα δεν είναι φυσικά συγκρίσιμες, αλλά η τάση δείχνει σε αυτή την κατεύθυνση: στον λαϊκισμό και στον εξτρεμισμό», διευκρινίζει ο Τζορτζ Σόρος, επισημαίνοντας πως «αν δεν αναλάβει η Γερμανία περισσότερες ευθύνες, θα επέλθει διεύρυνση του χάσματος και τελικά η κατάρρευση της ΕΕ». Μια τέτοια εξέλιξη «δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τα γερμανικά συμφέροντα και η Ευρώπη θα περιέλθει σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν κατά την έναρξη της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας», επισημαίνει ο Τζόρτζ Σόρος.