Η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει επίσημα το δεύτερο κεφάλαιο της αναδιάρθρωσης του χρέους με τη δήλωση του α. Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, που αναμεταδίδει το Reuters, ότι δηλαδή “από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα και ικανοποιούνται τα δημοσιονομικά κριτήρια που έχει θέσει η τρόικα, οι πιστωτές μας πρέπει να εξετάσουν μια νέα ελάφρυνση του χρέους.

Σε σημερινή της ανάλυση η Exotix κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Όπως σημειώνει, “συνεχίζουμε να διατηρούμε τις θέσεις μας στα ελληνικά ομόλογα” και προσθέτει ότι “το πρόσφατο ράλι είναι δικαιολογημένο από τις θετικές ειδήσεις του περασμένου καλοκαιριού για την οικονομία”. (Δείτε αναλυτικά εδώ)

Όπως αναφέρει ο οίκος, ο πέμπτος κατά σειρά έλεγχος από την τρόικα συνιστά κρίσιμη περίοδο για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Τα χρηματοδοτικά κενά μπορεί να οφείλουν να καλυφθούν, μπορεί να απαιτηθεί νέα νομοθεσία – ακόμα και με νομοθετήματα αμφιλεγόμενα – και η Τρόικα ίσως χρειαστεί να εστιάσει στις εσωτερικές διαφωνίες των δανειστών σχετικά με το πώς θα χειριστούν το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.  Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη βρίσκεται σε διαφωνία με το ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα στην απομείωση του χρέους.

Όπως σημειώνει ο οίκος, τον περασμένο Νοέμβριο η τρόικα ήταν επικεντρωμένη στον στόχο το ελληνικό χρέος να φτάσει το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού η Ευρωζώνη είχε ανακοινώσει ότι είναι πρόθυμη  να παράσχει περαιτέρω βοήθεια, καθώς και να σκεφτεί νέα μέτρα (μεταξύ τους τη μείωση επιτοκίων στα ελληνικά δάνεια.
Επίσης ο οίκος θεωρεί ότι δεν χρειάζονται haircuts. Αυτό που μετράει είναι είναι το ύψος του χρέους και το κατά πόσον μπορεί να εξυπηρετηθεί. Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, η Exotix θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο.

Εάν δεν υπάρξει μείωση του χρέους τότε θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ελάφρυνση μέσω της μείωσης των επιτοκίων ή μέσω μέτρων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Υποστηρίζει δε ότι η μείωση των επιτοκίων πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα κόστη χρηματοδότησης, ώστε να υπάρξει εγγύηση ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο. Εάν το επιτόκιο μειωθεί κατά 0,5% αυτό θα έκανε τη διαφορά, αυξάνοντας το ποσοστό της μείωσης του χρέους κατά 1% σε ετήσια βάση.

Εκτιμάται ότι έρχεται περίοδος δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας – Τρόικας, αλλά κυρίως μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης. Το ερώτημα, πάντως, που παραμένει είναι το πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν τα επιτόκια για την Ελλάδα. Η επιτυχία των διαπραγματεύσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στα ομόλογα, τα πράγματα όμως δεν θα είναι ευχάριστα αν συνεχιστούν οι εσωτερικές έριδες στους κόλπους της Τρόικα.

Eντωμεταξύ, η Ελλάδα τον Οκτώβριο βγήκε από τις πέντε χειρότερες χρηματιστηριακές αγορές σύμφωνα με την αξιολόγηση της Morgan Stanley, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009.

Μετά την Αυστρία, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αυτό το μήνα σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση σε αναβάθμιση θέσεων αξιολόγησης, κατά 4 θέσεις, ανεβαίνοντας 9η στη σχετική θέση.

George Soros: Οι επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα εάν υπάρξει κούρεμα του χρέους

Αντίστοιχα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, σημειώνει ότι οι επενδυτές θα επανέλθουν εφόσον υπάρξει “κούρεμα” χρέους.

“Όλοι ξέρουν ότι το χρέος της χώρας δεν μπορεί να αποπληρωθεί”, τονίζει ο γνωστός δισεκατομμυριούχος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Αθήνα είναι πολύ κοντά σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα.
“Γνωρίζω από συζητήσεις ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα εάν υπάρξει κούρεμα του επίσημου τομέα και εφόσον η Αθήνα πληροί τους όρους της τρόικας. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα”, υποστηρίζει ο διεθνούς φήμης μεγαλοεπενδυτής.

Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυστηρή νομοθεσία εναντίον ενδεχόμενης μείωσής του.

“Ο επίσημος τομέας δεν μπορεί σήμερα να διαγράψει τα χρέη αυτά διότι αυτό θα παραβίαζε μια σειρά από ταμπού, ειδικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, διευκρινίζει. Ωστόσο, κατά τη γνώμη του,η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία.

“Η Γερμανία οφείλει να θυμηθεί ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ίδια ωφελήθηκε πολλές φορές από την απομείωση και τις παρατάσεις αποπληρωμής του χρέους της, που της διασφάλισε ακόμη και η Ελλάδα. Όμως τώρα εμφανίζεται ανυποχώρητη”. Ο Αμερικανο-Εβραίος επενδυτής υπενθυμίζει επίσης ότι ήταν η γαλλική επιμονή για την καταβολή υψηλών αποζημιώσεων μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

ING: “Κούρεμα” στα δάνεια του επίσημου τομέα για τη ελάφρυνση του χρέους

Στην κατεύθυνση της περικοπής δανείων του επίσημου τομέα (OSI) και η ανάλυση της ING που δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή το NewMoney.gr

Buiter (Citi): Αναμένεται νέα αναδιάρθρωση του χρέους σε Ελλάδα και Κύπρο

Σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους οδηγούνται Ελλάδα και Κύπρος, εκτιμά ο Willem Buiter σε συνέντευξη, που παραχωρεί στη γερμανική εφημερίδα  Die Welt.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής Citigroup τονίζει ότι «εάν τα προγράμματα λιτότητας φτάσουν στα πολιτικά τους όρια και δεν υπάρχει προοπτική για μεταφορές κεφαλαίων από τις χώρες του πυρήνα η μόνη δυνατή λύση είναι αυτή της κρατικής χρεοκοπίας».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Αμερικανοβρετανός οικονομολόγος αναμένει σύντομα νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Το ίδιο υποστηρίζει και για την περίπτωση της Κύπρου.