Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Στο τελικό στάδιο του due diligence για την Millennium Bank βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε και η διοίκηση της τελευταίας με ανακοίνωσή της. Η Πορτογαλική BCP που είναι ο βασικός μέτοχος της Millennium μετά από πολλές παλινωδίες ακολουθεί το δρόμο της Credit Agricole και της Societe Generale και αποσύρεται από την ελληνική αγορά.

Από χθες το newmoney.gr μετέδιδε ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ Πειραιώς και Millenium βρίσκεται στη διαδικασία του ελέγχου και είναι πιθανότατο να καταλήξει σε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία μεταξύ Πειραιώς και BCP για την Millennium αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Oι Πορτογάλοι σύμφωνα με τη διαδικασία  που έχει επιβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να καλύψουν τόσο τις κεφαλαιακές ανάγκες της Millennium, όσο και το χρηματοδοτικό κενό (funding gap).

Στο πλαίσιο αυτό οι Πορτογάλοι θα εισφέρουν στη θυγατρική τους στην Ελλάδα 670 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ θα είναι για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας και τα υπόλοιπα 270 θα είναι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, τα οποία ως γνωστόν εισφέρονται  στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Με τη συμφωνία αυτή η  διοίκηση της  Πειραιώς καταφέρνει να διατηρήσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τράπεζας καθώς εκπληρώνει σχεδόν τον απαραίτητο όρο της κάλυψης του 10% του συνολικού ποσού της αύξησης κεφαλαίου από ιδιωτικά κεφάλαια. Συγκεκριμένα,  από  τα 530 εκατ. ευρώ που θα είναι το 10% της αύξησης κεφαλαίου που πρέπει να καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι στην Πειραιώς, η Societe Generale θα καλύψει τα 170 εκατ. ευρώ και η BCP τα 270 εκατ. Συνολικά δηλαδή θα εισφέρουν  τα 440 εκατ. ευρώ. Απομένουν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλύψουν στην αύξηση οι άλλοι μέτοχοι της τράπεζας και το τσεχικό fund PPF με το ρωσικό ICT Group  που αθροιστικά κατέχουν  περίπου το 10% της Πειραιώς.