Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Κωστή Πλάντζου

Και τριών μηνών εισπράξεις φόρων από το 2014 θα χρειαστεί η κυβέρνηση για να πετύχει το πολυπόθητο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Τα 1,1 δισ. από τα συνολικά 2,5 δισ. επιπλέον έσοδα που θα εισπραχθούν στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου θα μεταφερθούν στο 2013, επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν προφταίνει να τα εισπράξει μέσα στη φετινή χρονιά.

Παρότι όμως «επιμηκύνει» την είσπραξη σε 15μηνη βάση, πέραν και από τον μήνα Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς που –ως είθισται- προσμετράται  στα έσοδα του προηγούμενου έτους,  δεν θα καταφέρει τελικά το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει το σύνολο των φόρων που υπολόγιζε. Παρά τις αναθεωρήσεις στους στόχους είσπραξης, θα παραμείνει μια «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ.

Έτσι  τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, μετά τη μείωση των επιστροφών, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 46.990 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση 1.528 εκατ. ευρώ ή 3,1% έναντι του στόχου στο Μεσοπρόθεσμο.

Στην υστέρηση αυτή συμπεριλαμβάνονται και 723 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών που, αν αφαιρεθούν, τότε η πραγματική υστέρηση  έναντι του στόχου των εσόδων, σε ταμειακή 12μηνη βάση, περιορίζεται στα 805 εκατ. ευρώ.  Η απόκλιση αυτή επιχειρείται να αντισταθμιστεί με ετεροχρονισμένες εισπράξεις φόρων του 2013 μέσα στο 2014.

Συγκεκριμένα το 2014 θα πρέπει να εισπραχθούν:

• η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που θα εισπραχθεί τον Ιανουάριο 2014, λόγω της παράτασης που είχε δοθεί στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου,

• οι εισπράξεις των φόρων περιουσίας (ΦΑΠ 2013) και των φόρων περιουσίας παρελθόντων οικονομικών ετών (ΦΑΠ 2011 και 2012) τους δύο πρώτους μήνες του 2014, καθώς δόθηκε η δυνατότητα αποπληρωμής των φόρων αυτών σε δόσεις που ολοκληρώνονται το Φεβρουάριο 2014, ύψους 350 εκατ. ευρώ περίπου,

• οι  εισπράξεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ 2013) μέχρι και το Μάρτιο 2014, ύψους 180 εκατ. ευρώ περίπου.

Το κενό από τα φορολογικά έσοδα καλύπτεται εν μέρει και από τα 480 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να αποδώσει εκτάκτως η Τράπεζα της Ελλάδος στο Ελληνικό Δημόσιο , ως μέρος μέρισμα έναντι των κερδών της για τη χρήση 2013.

Ως έσοδα του 2014 θα εισπραχθούν μια σειρά άλλων νέων φόρων, που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως:

–          Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

–          Φόρος πολυτελείας

–          Έκτακτη εισφορά που θα είχε καταργηθεί το 2013

Παράλληλα στο προσχέδιο δεν προβλέπεται πως θα μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης στα ακίνητα το 2014.