Η άμεση υιοθέτηση της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ εξετάστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που θα κατατεθεί τον Απρίλιο. Εκτιμάται σαν μια κίνηση που θα δημιουργήσει σημαντικές δικλείδες ασφαλείας για τη φοροδιαφυγή, καθώς θα μπλοκάρει τις συναλλαγές όπου ο ΦΠΑ δεν αποδίδεται.

Βέβαια, όπως έχουν εκτιμήσει και οι τραπεζίτες, αυτό μπορεί να οδηγήσει τους φοροφυγάδες στην πρακτική συναλλαγών, είτε έκδοσης τιμολογίων με ποσά χαμηλότερα των 500 ευρώ, αυτό όμως θα καταστεί ακόμα δυσκολότερο, ενώ ο όλος μηχανισμός θα διευκολύνει τους ελέγχους και διαμέσου διασταυρώσεων.

Παράλληλα, θεσπίζονται ποινές με βάση ένα point system που θα συνδεθεί με τη βαρύτητα και τη συχνότητα φορολογικών παραβάσεων. Στα ίδια πλαίσια θα υπάρξουν και κίνητρα για τους συνεπείς φορολογουμένους, είτε μέσω επιστροφής χρημάτων, είτε μέσω bonus.

Επίσης, ο ισχύον Κώδικας Φορολογίας εισοδήματος θα αντικατασταθεί με έναν απλούστερο. Οι πηγές εισοδήματος θα αναφέρονται αναλυτικά καθώς και οι περιπτώσεις φορολογούμενων που εμπίπτουν σε κάθε διάταξη. Θα αφαιρεθούν οι διατάξεις που σχετίζονται με το χρόνο υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων. Επίσης θα κατατεθεί νέος Κώδικας για την Περιουσία. Θα απλοποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν σε κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχής καθώς και άλλες διατάξεις που σχετίζονται με το κεφάλαιο. Ακόμη για πρώτη φορά θα προβλέπεται η διενέργεια εκτεταμένου ηλεκτρονικού ελέγχου πόθεν έσχες μέσω της ανάπτυξης συστημάτων που θα διασταυρώνουν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν.