(Upd 15:24) Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν άνοδο για πρώτη φορά σε τέσσερις μέρες, με τον Stoxx Europe 600 να ανακάμπτει από το μηνιαίο χαμηλό, εν μέσω ενδείξεων ότι οι αμερικανοί νομοθέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών. Τα αμερικανικά futures επίσης σημείωσαν άνοδο ενώ οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν μικρές μεταβολές. Το δολάριο ενισχύθηκε ενώ τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν. Το πετρέλαιο διέγραψε τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα με την είδηση της απελευθέρωσης του πρωθυπουργού της Λιβύης.
Η Tryg ενισχύθηκε 1,7% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της δανέζικης ασφαλιστικής, που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις. Η Givaudan κατέγραψε απώλειες 1,1% μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου κινήθηκαν εκτός στόχων.
Ο Stoxx 600 κέρδισε 1,1% στις 308,57 μονάδες στο Λονδίνο. Ο δείκτης χθες υποχώρησε για τρίτη μέρα λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στις ΗΠΑ. Τα futures στον Standard & Poor’s 500 ενισχύθηκαν 0,8% σήμερα ενώ ο MSCI Asia Pacific σημείωσε οριακή άνοδο 0,1%.
“Οι Αμερικανοί επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι οι πιθανότητες μιας βραχυπρόθεσμης αύξησης του ορίου χρέους πληθαίνουν,” δήλωσε ο Ian Williams, της Peel Hunt LLP στο Bloomberg.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας είναι ανοιχτοί σε μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου χρέους, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων και από τις δύο πλευρές.
Οι αναλυτές λένε ότι η αδυναμία του μεγαλύτερου δανειστή παγκοσμίως να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, θα οδηγήσει σε κατάρρευση των χρηματαγορών και θα οδηγήσει τις ΗΠΑ αλλά και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Η αμερικανική κυβέρνηση διανύει την 10η μέρα του μερικού λουκέτου των υπηρεσιών της και έχει στη διάθεση της κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα πριν καταρρεύσει η οικονομική της αξιοπιστία , στις 17 Οκτωβρίου.
Στην Ευρώπη, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,5%, όπως αναμενόταν Η βιομηχανική παραγωγή στην Γαλλία σημείωσε άνοδο 0,6% τον Αύγουστο, στην πρώτη θετική καταγραφή σε τέσσερις μήνες.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,97% , ο CAC 40 στο Παρίσι άνοδο 1,57%, ο DAX στη Φρανκφούρτη άνοδο 1,39%. Στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 καταγράφει κέρδη 1,65% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB άνοδο 1,71% στις 18.868,91 μονάδες.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.