Με το Γενικό Δείκτη και το FTSE 20 να καταγράφουν κέρδη 14,9% και 13% απ’ την αρχή του χρόνου αντίστοιχα και να βρίσκονται σε επίπεδα που τεχνικά οδηγούν σε διάσπαση ορίων το ελληνικό χρηματιστήριο θα δείξει στη σημερινή και στις επόμενες συνεδριάσεις κατά πόσο μπορεί να κρατήσει τα νέα επίπεδα και να δημιουργήσει τις βάσεις για υψηλότερα.

Η δυναμική προέρχεται από hedge funds του εξωτερικού καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά το Baupost Group στον ΟΠΑΠ εισέρχεται και το Third Point, το οποίο κατέγραψε κέρδη 500 εκατ. δολ. απ’ τα ελληνικά ομόλογα.

Από την άλλη πλευρά οι παραδοσιακοί επενδυτές, όπως Capital και Fidelity, έχουν μειώσει τις θέσεις τους περιμένοντας πότε η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει το investment grade.

Στην παρούσα φάση ξεχωρίζουν οι μετοχές των εταιρειών που παρακολουθούν κυρίως οι ξένοι και έχουν αποδείξει ότι παρουσίασαν ανθεκτικότητα κατά τη φάση της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ξεχώρισαν οι ΜΕΤΚΑ και Jumbo με κέρδη της τάξης του 7%.

Στη ΜΕΤΚΑ εισήλθε διεθνές επενδυτικό σχήμα και έφερε τη μετοχή στην περιοχή των 12,10 ευρώ, πολύ εγγύτερα που είναι στο στόχο της Citi (12,80 ευρώ) ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση στα 620 εκατ. ευρώ, όση δηλαδή και της μητρικής, Μυτιληναίος, που κατέχει ποσοστό υψηλότερο του 50% της πρώτης.

Ο Μυτιληναίος στην περιοχή των 5,40 ευρώ διαθέτει μία πρώτη αντίσταση στα 5,50 ευρώ και την επόμενη στα 5,80 ευρώ ενώ η Eurobank έχει θέσει τιμή στόχο τα 6,40 ευρώ.

Η μετοχή της Jumbo έχει κεφαλαιοποίηση που προσεγγίζει πια τα 950 εκατ. ευρώ και ανακοινώθηκε ότι η Templeton κατέχει το 10% της εταιρείας.

Η μετοχή βαρόμετρο του ΟΠΑΠ είχε χθες αρνητικό κλείσιμο παρά το γεγονός ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα hedge funds ενισχύουν σταθερά τις θέσεις τους ενόψει της ιδιωτικοποίησης.  Το κρίσιμο σημείο αντίστασης είναι η περιοχή των 7,10 ευρώ που αν το σπάσει δεν αποκλείεται ο ΟΠΑΠ να οδηγηθεί σε νέο υψηλό.

Να σημειώσουμε ότι μεγάλη ωφέλεια απ’ τις εξελίξεις στον ΟΠΑΠ αναμένεται να έχει η Intralot, που έχει σπάσει τεχνικά σημεία στα επίπεδα των 2,30 ευρώ ενώ χθες έσπασε ενδοσυνεδριακά τα 2,34 ευρώ.

Παράλληλα έδαφος ανέκτησε και η μετοχή της ΔΕΗ η οποία στην περιοχή των 7,40 ευρώ έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1,7 δισ ευρώ την ώρα που διαρρέουν πληροφορίες για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ομίλου.

Μάλιστα ορισμένες απ’ αυτές μιλούν για αποφάσεις εντός του μήνα με τις οποίες θα περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το 17% του πακέτου που θα πουληθεί σε ξένους ενδιαφερόμενους. Οι εκτιμήσεις πάντως της διοίκησης, όπως έχει αναφέρει το NewMoneygr μιλούν για τη συγκρότηση ενός πακέτου 1 δισ ευρώ που θα συμπεριλαμβάνει ακόμα και μονάδα φυσικού αερίου το οποίο θα μεταβιβαστεί σε γερμανική ή γαλλική εταιρεία.

Ο ΟΤΕ αποτελεί αυτή τη στιγμή την ισχυρότερη επενδυτική πρόταση καθώς η ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του αλλά και η προοπτική έλευσης του στο  Stoxx Europe 600 δείχνουν ότι μπορεί να εξακολουθήσει να αποτελεί οδηγό της αγοράς με μεσοπρόθεσμο στόχο τα 8 ευρώ.

Στην ίδια κατεύθυνση ο όμιλος Βιοχάλκο που έχει ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ ευρώ σταθεροποιείται σε επίπεδα υψηλότερα των 5 ευρώ σε επίπεδο μετοχής . Επίσης θα πρέπει να δοθεί έντονη έμφαση στη θυγατρική της ΕΛΒΑΛ που αποτελεί εξαγωγική εταιρεία, ελεύθερη από δάνεια.

Για τη Μότορ Όιλ ο στόχος της alpha finance είναι τα 9,7 ευρώ.

Εν τω μεταξύ δικαιώνεται ενάντια σε άλλες εκτιμήσεις της αγοράς η ανάλυση της Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ που έχει δώσει τιμή στόχο 6,5 ευρώ για την ΕΧΑΕ, η οποία χθες ανήλθε στα 5,4 ευρώ.

Περιθώρια υπάρχουν πάντα για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος με όλα τα assets που διαθέτει βρίσκεται σε κεφαλαιοποίηση οριακά υψηλότερη των 200 εκατ. ευρώ.

Ε. Σ.