Του Ανδρέα Χριστοδουλάκη

Για την ερχόμενη Δευτέρα ορίστηκε τελικά η σύσκεψη για το φλέγον θέμα της ενεργειακής αγοράς με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΗ, ΕΣΑΗ, ΔΕΠΑ) που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα.

Ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Μάκης Παπαγεωργίου έχει θέλει να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της πρότασής του για  το πιεστικό πρόβλημα ρευστότητας  που  δεν λύνεται αν δεν εξοικονομηθούν χρήματα για να τροφοδοτηθούν ΔΕΗ-ΛΑΓΗΕ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την δραστική έως οριστική εξάλειψη των επιδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά.

Η  ΔΕΗ, αναγκάζεται να κρατά για λογαριασμό της κονδύλια ύψους 370 εκατ. ευρώ. από το Σύστημα και δεν πληρώνει το σύνολο των υποχρεώσεών της προς τους ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Αυτοί με τη σειρά τους  δεν πληρώνουν τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τη ΔΕΠΑ και ο φαύλος κύκλος δεν πρόκειται να λυθεί εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις.
Το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται στην ίδρυση «νέου ΛΑΓΗΕ», δηλαδή νέου φορέα στη θέση του σημερινού  Λειτουργού του Συστήματος, όπως έχει γράψει ήδη το www.newmoney.gr.

O τρόπος που βρήκε το ΥΠΕΚΑ να μειώσει ακόμη περισσότερο τα βάρη από τα φωτοβολταϊκά που προκύπτουν στο ενεργειακό σύστημα και έχουν οδηγήσει την αγορά σε πλήρη ασφυξία, φαντάζει σήμερα ως μονόδρομος. 

Ήδη έχει ενημερωθεί η Τρόικα για τις κυβερνητικές προθέσεις και στελέχη των δανειστών που μετέβησαν στις Βρυξέλλες συζήτησαν το θέμα με πρόσωπα-κλειδιά της Κομισιόν στον ενεργειακό τομέα.