Του Ανδρέα Χριστοδουλάκη

Προσωρινή ανάσα στην ενεργειακή αγορά αναμένεται να δώσουν τέσσερις κινήσεις τις οποίες θα συμφωνήσει την ερχόμενη Παρασκευή σε ειδική συνάντηση ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μ. Παπαγεωργίου με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Μέχρι τότε ο κ. Παπαγεωργίου ζήτησε «καταλαγή» και αποφυγή… εχθροπραξιών από όλους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα στην αγορά. Παράλληλα όμως έγινε κατανοητό για μια ακόμη φορά ότι όσο διαρκεί η κρίση, δεν είναι καθόλου εύκολες οι λύσεις στην ενεργειακή αγορά.

Οι κινήσεις της «Ενεργειακής Τετραλογίας» όπως συμφωνήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Παπαγεωργίου πριν από λίγη ώρα  είναι οι εξής:

α. Η ΔΕΗ θα παρακρατεί και τις οφειλές των Δημοτικών επιχειρήσεων και όχι μόνο των Δήμων ώστε μέσα σε περίπου έξι μήνες να εξοφληθούν όλες οι υποχρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς της επιχείρηση.
Σήμερα, οι Δήμοι οφείλουν περί τα 76 εκατ. στη ΔΕΗ τα οποία παρακρατούνται σταδιακά από τα τέλη υπέρ Δήμων που υπάρχουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Παράλληλα όμως, υπάρχουν οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ, ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων  οι οποίες ούτε εξοφλούνται αλλά ούτε και παρακρατούνται αφού δεν υπάρχει σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Αυτές οι οφειλές, με ειδική τροπολογία στη Βουλή, θα πάρουν το δρόμο του συμψηφισμού ώστε μέχρι τον Μάρτιο του 2014 να εξοφληθούν.

β. Ο δημόσιος τομέας θα αρχίσει να εξοφλεί με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί τις οφειλές ύψους 148 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ (μετρητά, συμψηφισμός ΦΠΑ, Ομολογιακός συμψηφισμός) με στόχο μέχρι τα μέσα του 2014 να έχει εξοφλήσει την επιχείρηση φροντίζοντας παράλληλα να μην δημιουργεί νέα χρέη στο μεταξύ.

γ. Το δημόσιο οφείλει βεβαιωμένη επιστροφή ΦΠΑ ύψους 73 εκατ. στον ΛΑΓΗΕ. Η επιστροφή αυτή, θα συμψηφιστεί άμεσα με όλα τα επόμενα τιμολόγια που θα εκδώσει ο ΛΑΓΗΕ προς τους πελάτες του.

δ. Ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς ο «Νέος ΛΑΓΗΕ», οποίος θα αποτελεί το ισχυρό φίλτρο της ενεργειακής αγοράς και την ασφαλιστική δικλείδα ώστε να μην δημιουργηθούν νέα χρέη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο νέος ΛΑΓΗΕ θα αφήσει αναγκαστικά εκτός νυμφώνος τα φωτοβολταικά.

Στη σύσκεψη, διατυπώθηκε από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς η άποψη ότι ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ παραβαίνουν το νόμο αφού δεν αποδίδουν τα οφειλόμενα ποσά στους ηλεκτροπαραγωγούς. Μάλιστα, επεσήμαναν ότι η ΡΑΕ οφείλει άμεσα να εκδώσει ρυθμιστική απόφαση με βάση την οποία θα πρέπει άμεσα ο ΑΔΜΗΕ να επιβάλλει τόκο στα χρήματα που του οφείλει η ΔΕΗ. Υπογράμμισαν επίσης ότι σε αντίθετη περίπτωση τόσο η ΡΑΕ όσο και ο ΑΔΜΗΕ θα εμφανιστούν παρανομούντες, αφού όλη η ενεργειακή αλυσίδα χρεώνει τόκους στις οφειλές, κάτι που δεν πράττει ο ΑΔΜΗΕ προς τη ΔΕΗ. Ολες οι οφειλές πάντως από την αλυσίδα ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ- Ηλεκτροπαραγωγοί καταλήγουν τελικώς στη ΔΕΠΑ, που είναι ο βασικός προμηθευτής των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών σε αέριο.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός, υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ έχει οφειλές προς το σύστημα ακριβώς επειδή δεν εισπράττει λογαριασμούς τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις βιομηχανίες. Τόνισε μάλιστα ότι, οι τελευταίες αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ δεν έφεραν αποτέλεσμα αφού ουσιαστικά δεν αύξησαν τα έσοδά της, δείγμα του ότι τα νοικοκυριά και η αγορά γενικότερα έχουν φθάσει πλέον στα όριά τους.

Τέλος, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μ. Παπαγεωργίου σε μια πυροσβεστική παρέμβασή του ζήτησε αποφυγή επιθετικών ενεργειών από όλους ώστε να μην υπάρξει ατύχημα στην ενεργειακή αγορά (π.χ. «ξαφνικός θάνατος» μιας επιχείρησης που μπορεί να απειλήσει την ευστάθεια του Συστήματος) και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι εφόσον εφαρμοστεί η «Μεταβατική Τετραλογία» που περιγράψαμε στην αρχή η αγορά θα φθάσει με σχετική ηρεμία και παρά τις μεγάλες δυσκολίες στα μέσα του επόμενου έτους   οπότε και αναμένονται καλύτερες μέρες.

Η  σύσκεψη για το φλέγον θέμα της ενεργειακής αγοράς με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΗ, ΕΣΑΗ, ΔΕΠΑ) υπό τον υφυπουργό κ.Μ.Παπαγεωργίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ώρες, αλλά είναι φανερό ότι όσο η ύφεση πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται γι αυτό και οι όποιες ελπίδες επίλυσης μετατίθενται για το 2014.