Σε πόλεμο δίχως αύριο εξελίσσεται αυτός μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των εργοδοτικών ενώσεων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Μια μόλις ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Θανάση Σκορδά για τη θετική πορεία των τιμών στη χώρα μας σε σύγκριση με την Ε.Ε. και τον χειμαζόμενο από την κρίση ευρωπαϊκό νότο και την για πρώτη φορά μετά το 1970 μεταβολή κάτω του 1% του γενικού δείκτη καταναλωτή, η ΓΣΕΒΕΕ και ο πρόεδρος της κ. Δ. Ασημακόπουλος «σηκώνουν» το γάντι απαντώντας με ανακοίνωση η οποία αναφέρεται σε μείωση αγορών, σε ραγδαία πτώση της κατανάλωσης και σε προβλήματα ρευστότητας.

Πρόκειται για μια προσπάθεια αλλαγής κλίματος σε σχέση με αυτό που η κυβέρνηση καλλιεργεί επιχειρώντας φυγή προς τα εμπρός, η οποία αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση της αγοράς. Παράλληλα η ΓΣΕΒΕΕ αντεπιτιθέμενη μιλά για «ανάγκη αλλαγής πολιτικής» μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της ΕΣΕΕ και του προέδρου της κ. Βασίλη Κορκίδη για τους 13 λόγους που οδηγούν στην ακρίβεια.

Από τη μεριά τους, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης καλούν τους εμπόρους και βιοτέχνες να μελετήσουν με σοβαρότητα τα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ και να «αναλογιστούν για μια έστω φορά και τη δική τους ευθύνη». Χαρακτηριστικά μάλιστα τονίζεται πως «δεν είναι δυνατό ο κ. Κορκίδης να μιλάει για κυβερνητικές ευθύνες όταν στους 13 λόγους για την ύπαρξη ακρίβειας ξεχνά να αναφερθεί στις λύσεις που επέφερε ο πρόσφατος αγορανομικός κώδικας και η παρέμβαση στις μεταφορές».

Παράλληλα, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης «ο κ. Κορκίδης όφειλε να είναι πιο προσεκτικός όταν κατήγγειλε πράγματα και καταστάσεις που οι ίδιοι οι έμποροι δημιουργούν κι όχι το υπουργείο όπως για παράδειγμα το καρτέλ στο χονδρεμπόριο κηπευτικών, την ολιγοπωλιακή διάρθρωση στο χονδρεμπόριο, τη διατήρηση υψηλών περιθωρίων κέρδους, τη διατήρηση πολύ υψηλών τιμών στην ένδυση και υπόδηση, κ.ά. «Θα πρέπει να μας πουν επιτέλους τί θέλουν. Μια κυβέρνηση που διαρκώς θα παρεμβαίνει ή ελεύθερο ανταγωνισμό όπως διατείνονται μεταξύ τους» ερωτά το υπουργείο.

Από τη μεριά τους οι έμποροι διαμαρτύρονται για τον αιφνιδιαστικό διάλογο που ανοίγει η κυβέρνηση αναφορικά με την λειτουργία των αγορών τις Κυριακές και διαμηνύουν σε έντονο ύφος πως «ένα τέτοιο μέτρο δεν θα περάσει». Όμως και σε αυτό το σημείο το υπουργείο διαδηλώνει την πίστη στο συγκεκριμένο μέτρο δίνοντας προσωπικό τόνο καθώς εκτιμά πως «μια αδιόρατη συμμαχία Κορκίδη – Ασημακόπουλου δεν θα σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις».