της Ηλιάνας Φωκιανάκη

Εδώ και μια δεκαετία η Κινέζικη αγορά τέχνης, πέρασε από μικρές διακυμάνσεις. Από το πρώτο boom των Κινέζων καλλιτεχνών στα τέλη της δεκαετίας του ’90, μέχρι σήμερα, ήταν πολλοί οι αναλυτές που μίλησαν για την «κινέζικη φούσκα» που θα σκάσει σύντομα.

Βέβαια η κινεζική τέχνη, αποτέλεσε μόνο την αφορμή για να «ανοίξει» ο δρόμος για την επαφή του Δυτικού κόσμου των αγορών τέχνης με την Κίνα και να δημιουργηθεί και εκεί μια δυνατή αγορά με δυνατές πωλήσεις ειδικά στον τομέα σύγχρονων έργων τέχνης από Ευρωπαίους καλλιτέχνες. Από το 2008 και μετά, όπου Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αγοραστές πάγωσαν ελαφρώς –προβληματισμένοι από την κρίση- τις αγορές τους, το κενό συμπλήρωσαν Κινέζοι μεγιστάνες, κάτι που κράτησε τις τιμές σε υψηλότατα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινέζικη αγορά έργων τέχνης ήταν η μεγαλύτερη παγκοσμίως ακόμα και το 2012. Οι Κινέζοι μπήκαν γρήγορα στο παιχνίδι και εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν αρκετοί Κινεζικοί οίκοι δημοπρασιών, με κυρίαρχους το 2012 τους Poly Auction και China Guardian.

Και όμως, το 2012 αποδείχτηκε η χειρότερη χρονιά καθώς τα κέρδη των οίκων δημοπρασιών στην Κίνα μειώθηκαν κατά το ήμισυ. Poly Auction και China Guardian είχαν πτώση σχεδόν 50%.

Όχι τόσο δραματικά νούμερα, αλλά στον ίδιο τόνο κυμάνθηκε ο Sotheby’s του Hong-Kong που σημείωσε ιλιγγιώδη πτώση στα κέρδη του. Δυνατός και στην Κίνα ο οίκος Christie’s είχε την μικρότερη πτώση και στην Ασιατική αγορά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι αιτίες είναι πολλές για την «κατεβασμένη ταχύτητα» στις αγορές κινεζικών έργων. Η πολιτική αβεβαιότητα, η Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση είναι οι δύο βασικοί παράγοντες για μείωση κερδών αλλά παρ’ όλα αυτά τα κέρδη είναι υψηλότερα από ότι τρία χρόνια πριν.

Εν τέλει όμως, αυτό που σημειώνουν πολλοί επενδυτές είναι πως ο δυτικός κόσμος έχει επενδύσει αρκετά στην Κίνα με την δημιουργία branches πολλών Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων γκαλερί αλλά και οίκων δημοπρασιών στην Ασιατική χώρα και όποια πτώση επηρεάζει την παγκόσμια αγορά τέχνης. Το 2013 θα φανερώσει ταλαντώσεις ή νέες συμφωνίες;