Του Ανδρέα Χριστοδουλάκη

Συνολικά 11 εταιρείες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατέθεσαν προσφορές στον διαγωνισμό του Διαχειριστή Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Οι προσφορές αφορούν και τις τέσσερις ομάδες έργων του διαγωνισμού.

Οι επόμενες 10 ημέρες θα διατεθούν για την υποβολή τυχόν ενστάσεων και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα αξιολογηθούν οι προσφορές. Πρόκειται για το δεύτερο διαγωνισμό για το ίδιο έργο, καθώς ο πρώτος πριν από ένα χρόνο είχε κριθεί άγονος.

Ο προϋπολογισμός της δαπάνης για το σύνολο των έργων φθάνει ως τα 240,7 εκατ. ευρώ (400 εκατομμύρια ήταν ο πρώτος διαγωνισμός)  αλλά οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν προσφορά, είτε για μια ομάδα, είτε και για περισσότερες, αρκεί κάθε προσφορά να είναι πλήρης και αυτοτελής.

Οι ομάδες αφορούν την υποβρύχια καλωδιακή σύνδεση Λαυρίου – Σύρου, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, τις καλωδιακές διασυνδέσεις Τήνου, Σύρου, Μυκόνου και Πάρου, προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ, τους υποσταθμούς σε Λαύριο, Σύρο, Πάρο και Μύκονο, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ και το σύστημα αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος στη Σύρο, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτικές προσφορές για τα επιμέρους τμήματα του έργου είναι οι εξής:

Oμάδα Α:
Υπόγεια και υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση 150 kV Λαυρίου – Σύρου (προϋπολογισμός €100.000.000).
– ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ
– PRYSMIAN GROUP  
Ομάδα B:
Υπόγειες και υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις 150 kV Τήνου – Σύρου, Σύρου – Μυκόνου, Σύρου – Πάρου και Τερματικό καλωδίων 150 kV στην Τήνο (προϋπολογισμός €85.000.000).
– ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ
– PRYSMIAN GROUP
Ομάδα Γ:
Υ/Σ Ζεύξης 150 kV στο Λαύριο, υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το ΚΥΤ 400 kV Λαυρίου καθώς και 3 Y/Σ Υποβιβασμού 150 kV/ΜΤ στις νήσους Σύρο- Πάρο-Μύκονο (προϋπολογισμός €42.000.000).
-ΑΒΒ ΑΕ – ΑΡΧΙΚΟΝ ΑΕ
– ΜΕΤΚΑ
– ΤΕΡΝΑ ΑΕ – HYOSUNG CORPORATION
– CHINT ELECTRIC CO.LTD
– ALSTOM GRID S.p.A.
– SIEMENS AG – ΣΗΜΕΝΣ ΑΕ
Ομάδα Δ:
Συγκρότημα αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος  στην Σύρο (προϋπολογισμός €13.000.000).
-ΑΒΒ -ΕLECTROMEC ΑΕ