Με μικρές απώλειες έκλεισε την Πέμπτη η Wall Street, έπειτα από δύο ημέρες ανόδου του S&P 500, καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi προειδοποίησε ότι η άνοδος του ευρώ ίσως απειλήσει την ευρωπαϊκή ανάκαμψη.

Ο Dow Jones  υποχώρησε κατά 0,30% στις 13.944 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,18% στις 1.509 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 0,11% στις 3.165 μονάδες. 

Οι απώλειες των δεικτών περιορίστηκαν αφότου η Apple ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την επιστροφή  κεφαλαίου στους μετόχους της, έπειτα και από τη μήνυση του γνωστού «σορτάκια» της Wall Street, David Einhorn.

Ο Einhorn, που μέσω του fund του διαθέτει μία μειοψηφική συμμετοχή της τάξης του 0,12% στην Apple, μηνύει την εταιρεία, ελπίζοντας να την αναγκάσει να μοιράσει μερικά από τα δισεκατομμύρια δολάρια που κρατά στο… σεντούκι, στους μετόχους της.

Με επιστολή του προς τους μετόχους της Apple, ο διαχειριστής επισημαίνει ότι η αποτίμηση της εταιρείας είναι χαμηλή, παρά τα ταμειακά διαθέσιμα των 137 δισ. δολαρίων που διαθέτει. “Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί άλλοι μέτοχοι μοιράζονται την ίδια αγανάκτηση με εμάς, σε σχέση με τις πολιτικές διαχείρισης των κεφαλαίων της Apple. Η Apple διαθέτει μετρητά  ύψους 145 δολαρίων ανά μετοχή. Ως μέτοχοι, αυτά τα χρήματά σας ανήκουν”.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα κατά 5.000, στις 366.000, έναντι των 360.000 που περίμεναν οι αναλυτές. Επίσης, η παραγωγικότητα μειώθηκε κατά 2%.

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές, με τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού να υποχωρούν και εκείνο της Φρανκφούρτης να κλείνει με οριακά κέρδη, σε μία συνεδρίαση με πρωταγωνιστή το Mario Draghi και τις δηλώσεις του για το ευρώ.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,06% στις 6.228 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,15% στις 3.601 μονάδες. Άνοδο 0,13% σημείωσε ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ισοτιμία του ευρώ δεν αποτελεί στόχο της πολιτικής του, όμως, ξεκαθάρισε ότι θα παρακολουθεί την πορεία του νομίσματος, για να διαπιστώσει τις επιπτώσεις της στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Τα σχόλιά του άσκησαν εμφανείς πιέσεις στο ευρώ.