Ως το 2017 ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του «Eurasia Interconnector», που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, με υποθαλάσσιο καλώδιο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ – Quantum Energy, που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο στον κόσμο έργο υποθαλάσσιας ενεργειακής διασύνδεσης, Νάσου Κτωρίδη, «στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου μέσα σε 36 μήνες από την έναρξη, για την πρώτη σύνδεση το 2017».
Η πρώτη φάση, συμπλήρωσε ο κ. Κτωρίδης περιλαμβάνει τη σύνδεση Κρήτης-Αθήνας και Κύπρου-Ισραήλ, ενώ η δεύτερη φάση αφορά τη σύνδεση Κρήτης – Κύπρου, μήκους 475 ναυτικών μιλίων.
Το καλώδιο θα μπορεί να μεταφέρει ενέργεια και στις δύο κατευθύνσεις, ενώ η σύνδεση θα αφορά τον ηλεκτρισμό που θα παραχθεί από το φυσικό αέριο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κτωρίδη, και ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από ΑΠΕ θα μπορούσε να διοχετευθεί στο δίκτυο.
Το έργο της διασύνδεσης, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, το οποίο αποφασίστηκε μετά την έκρηξη στον ηλεκτρικό σταθμό του Βασιλικού το 2011, που κατέστρεψε την μισή ηλεκτρική παραγωγική υποδομή της Μεγαλονήσου, θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδος, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ – Quantum Energy.
Υπενθυμίζεται ότι, το σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector» έχει ήδη ενταχθεί στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από συντονισμένες ενέργειες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.
Μάλιστα, ο κ. Κτωρίδης υπογράμμισε ότι, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρισμό στην Ευρώπη είναι εκπληκτικά μεγάλη, «θεωρούμε πως ίσως χρειαστεί στο μέλλον ακόμη και ένα δεύτερο καλώδιο».
Το υποθαλάσσιο καλώδιο «Eurasia Interconnector» μήκους 870 χλμ. θα ποντιστεί στα 200 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, με μεταφορική ισχύ 2.000 MW.