Οι ιταλικές εκλογές, η διάσωση της Κύπρου, το πρόγραμμα που τρέχει στην Ελλάδα και το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Ισπανία θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών που συναντώνται στις Βρυξέλλες, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος και πρόεδρος του ινστιτούτου ZEW, Wolfgang Franz, ο οποίος, μάλιστα, τονίζει ότι η κρίση κάθε άλλο παρά έχει παρέλθει.

 Σήμερα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα επιδιώξουν να επανακτήσουν δυναμική στη διαχείριση της κρίσης, την ώρα που επανέρχεται η πολιτική αστάθεια. Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα οι αγορές έδειξαν ότι η κρίση που ταλανίζει ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια, δεν έχει τελειώσει.

Την ίδια ώρα  πλησιάζουν οι κρίσιμες κλογές στην Ιταλία και η Ισπανία συγκλονίζεται από το πολιτικό σκάνδαλο που εμπλέκει σε αποδοχή “μαύρου χρήματος”  τον πρωθυπουργό Rajoy και το κόμμα του: στοιχεία που μόνο ηρεμία δεν προσδίδουν στην αγορά. Η συνάντηση έρχεται πριν το ραντεβού των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G20 στις 15 και 16 Φεβρουαρίου στη Μόσχα.

“Δεν γνωρίζουμε ακόμη το πώς θα βγούμε από την κρίση”, ανέφερε ο  Wolfgang Franz, πρόεδρος των οικονομικών συμβούλων της Καγκελαρίου, Angela Merkel, μιλώντας στην κυριακάτικη εφημερίδα  Welt am Sonntag. “Εάν η κρίση είναι μαραθώνιος, τότε έχουμε διανύσει τα δύο τρίτα της διαδρομής. Ωστόσο, το τελευταίο ένα τρίτο που απομένει είναι και το δυσκολότερο”.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ με συνεχείς διακοπές και αλλεπάλληλες διαφωνίες οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία επί του επταετούς προϋπολογισμού της Ένωσης, ο οποίος , για πρώτη φορά, προβλέπει περικοπές δαπανών. Τώρα, τα βλέμματα στρέφονται στις ιταλικές εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα μπορέσει να αναδειχθεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας. Η μάχη εντυπώσεων έχει κορυφωθεί στη γειτονική χώρα, με τον πρώην πρωθυπουργό, Silvio Berlusconi να ανακτά έδαφος στις δημοσκοπήσεις, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του PdL έχει κλείσει την ψαλίδα από το προπορευόμενο PD του Pier Luigi Bersani στις 5 με 7 μονάδες. 

 

Χ. Ρωμ.