Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν οι έλεγχοι της νέας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας μιλώντας χθες Τρίτη, στο 5ο Thessaloniki Tax Forum, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, οι ελεγκτές της νέας υπηρεσίας θα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους ειδικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας.
Σε ό,τι αφορά τα δημόσια έσοδα, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι “όλες οι ενδείξεις είναι ότι πάμε καλά και ότι είμαστε πάνω από τους στόχους, τόσο για τον Σεπτέμβριο όσο και για τον Οκτώβριο”.
Ανέφερε ακόμη ότι οι συνολικές οφειλές του κράτους προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα από τον ΦΠΑ συρρικνώθηκαν στα 800 εκατ. ευρώ, από 1,8 δισ. στις αρχές του 2013, ενώ στόχος, όπως είπε, “είναι να κατεβάσουμε τον χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ στον ένα μήνα”.
Από την πλευρά του, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Καραβίτης, χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το ερώτημα “δημοσιονομική προσαρμογή ή ανάπτυξη”, επισημαίνοντας ότι “ο δημόσιος τομέας χρησιμοποιείται όχι για την ανάπτυξη, αλλά για τη σταθερότητα της οικονομίας υπό μία βασική προϋπόθεση: ότι ξεκινάς από σημείο δημοσιονομικής ηρεμίας”. Επισήμανε επίσης ότι “ο Κέινς δεν λέει πουθενά ότι ξεκινάς με 160% δημόσιο χρέος και πρέπει να το διευρύνεις κι άλλο για να έρθει η ανάπτυξη”.
Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος της Επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιβίωση των επιχειρήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φορολογικό σύστημα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τέλος, ο πρόεδρος της φορολογικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας, επισήμανε ότι “υπάρχει ανάγκη ευρηματικής αντιμετώπισης με αντίστοιχη ισχυρή πολιτική βούληση, των συστημικών αδυναμιών του φορολογικού μας συστήματος”.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.