Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Αρκετές χώρες διατρέχουν ακόμη τον κίνδυνο να χρειαστούν αναδιάρθρωση των χρεών τους, μετά την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, σημειώνει σε νέα της έκθεση η Citi, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί η μη βιωσιμότητα του χρέους. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον το κεντρικό σενάριο, ωστόσο εξακολουθεί να συνιστά έναν “σημαντικό κίνδυνο”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Citi, στην περίπτωση της Ελλάδας έχει διανυθεί σημαντικός δρόμος σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πρόοδο, ωστόσο, όπως αναφέρει οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, στην κυβέρνηση συνασπισμού υπάρχουν έριδες, ενώ η κατάσταση της οικονομίας είναι “ζοφερή”. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η στήριξη στο ευρώ παραμένει ασθενής.

Ο οίκος, όπως έχει σημειώσει και στο Outlook για την Παγκόσμια Οικονομία, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2016, παρά τις διαφορετικές προβλέψεις κυβέρνησης και τρόικα.
Ειδικότερα, η Citi προβλέπει:

– Ύφεση -3,8% το 2013
– Ύφεση -2,9% το 2014
– Ύφεση -1,4% το 2015
– Ανάπτυξη 0,9% το 2016
– Ανάπτυξη 1,3% το 2017

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι, πέραν της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αρκετές είναι οι χώρες που ενδέχεται να χρειαστούν από ‘δω και στο εξής αναδιάρθωση χρέους, όπως η Ισπανία και, αν υπάρξει πολιτική κρίση η Σλοβενία, η Ιταλία και, για μια ακόμα φορά, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.


Ωστόσο, όπως σημειώνει η έκθεση, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί ένα μη βιώσιμο χρέος:
– Με PSI ή/και OSI με επιμήκυνση της ωρίμανσης, μειώσεις κουπονιών και αναβολές
– PSI ή /και OSI με μείωση της ονομαστικής αξίας
– Ανάλογα με το ποιό χρέος αφορά η αναδιάρθρωση: αυτό των εθνικών τραπεζών ή της κεντρικής κυβέρνησης και των ομολόγων ή των διμερών δανείων
– “Εθελοντικές” αναδιαρθρώσεις χρεών

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε οκτώ χώρες της ΕΕ από τις 2 Μαρτίου έως τις 27 Μαρτίου του 2013, δείχνει ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών παραμένει ασθενής, με το γερμανικό κοινό να θεωρεί την Ελλάδα και την Ιατλάι τους λιφγότερο αξιόπιστους εταίρους.