Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλακη

Την ωρα που η δημόσια πρόταση της Εθινικής για την εξαγορά των μετοχων της Eurobank βρίσκεται στην τελική ευθεία, στο στρατηγείο της ETE  αλλα και των αλλων τραπεζών, όπως της Πειραιως και της Αlpha bank, φαίνεται οτι χαράσσουν νέα στρατηγική με βάση το νέο τοπίο έτσι οπως θα εχει διαμορφωθεί σε λίγους μήνες. Επιπρόσθετα και οι διοικήσεις των κυπριακων τραπεζων οι οποίες εκτιμαται οτι θα παραμεινουν σε αυτονομη πορεια αναμένουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών προκειμένου να καταρτίσουν τα πλάνα της νέας μνημονιακής για την χώρα περιόδου.

Αναλυτικά:

– την Παρασκευή ολοκληρώνεται η δημόσια πρόσωπα της ΕΤΕ για την εξαγορά του συνόλου των μετοχων της Eurobank. Αμέσως μετά η διοίκηση της Εθνικής υπό τον Αλέκο Τουρκολιά θα καταρτίσει ενα νέο business Plan με βάση τα νέα δεδομένα ευαισθησία οπως θα έχουν διαμορφωθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως όλοι οι τραπεζίτες ανησυχούν για την αύξηση των επισφαλειων μεσα στο 2013

– εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ολοκληρωθεί το deal μεταξύ Πειραιώς και Μillennium. Με βάση την συμφωνία ο πορτογαλικος όμιλος θα κατέχει το 2,5 % των μετοχών της Πειραιώς ενώ θα εισφέρει και περίπου 270 εκατ ευρω.

– στην νέα Alpha ήδη ετοιμάζονται για την πλήρη συγχώνευση με την Εμπορική. Προχωρουν μάλιστα και στο λανσάρισμα κοινών προϊόντων όπως ειναι μια νέα προθεσμιακη κατάθεση η οποία “τρέχει ” τις τελευταίες ημερες απο τα υποκαταστήματα του νέου ομίλου.

– Τράπεζα Κύπρου: μετά την εθελούσια έξοδο ο όμιλος αριθμεί 300 άτομα λιγότερα ενώ η διοίκηση αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών.

– Λαϊκή τράπεζα : στην διοίκηση της κυπριακής τράπεζας, μετά την αλλαγή του ονόματος του ομίλου και στην Ελλάδα (πρώην Marfin Egnatia bank), αναμένουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση που εχει ληφθεί ειναι ο όμιλος να παραμείνει στην Ελλάδα. Στην πρόσφατη εθελούσια έξοδο αποχώρησαν 400 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί οτι χθες η Κομισιόν και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διέψευσαν κατηγορηματικα  το δημοσίευμα των Financial Times το οποίο ανέφερε ότι υπάρχει εισήγηση στις Βρυξέλλες περι κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων.