Ανοδικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, μετά την ιστορική συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 σημείωσε  κέρδη 0,4% στις 1.302.53 μονάδες καθώς οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν δραστικά μετά τη συμφωνία των έξι ισχυρών του πλανήτη με το Ιράν.

Συνέχισε το ανοδικό του σερί ο DAX κερδίζοντας 0,9% και καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από τις 9.200 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,31% στις 6.695 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,55% στις 4.302 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε άνοδο 0,88% στις 9.300 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε 0,20% στις 18.784 μονάδες ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύθηκε 0,12% στις 9.689 μονάδες.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν απότομη πτώση τη Δευτέρα, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και έξι παγκόσμιων δυνάμεων, το Σαββατοκύριακο. Η ενδιάμεση συμφωνία, η οποία προβλέπει την μείωση της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων κυρώσεων, έχει την προοπτική να αφαιρέσει το λεγόμενο “Middle East premium” από τις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο το Ισραήλ και οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική στην συμφωνία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια τελική συμφωνία και ότι η άρση ορισμένων κυρώσεων μπορεί σε έξι μήνες να αναστραφεί αν το Ιράν δεν συμμορφωθεί με την προβλεπόμενη συμφωνία.

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στην Ιταλία, όπου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έρχεται αντιμέτωπος με την ψηφοφορία της Βουλής, σχετικά με το αν θα παραμείνει ή αν θα αποπεμφθεί από το Σώμα, λόγω καταδίκης του για φορολογική απάτη.

Την Κυριακή, ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο απέρριψε το αίτημα συγχώρεσης του Μπερλουσκόνι, λέγοντας ότι η συμπεριφορά του Καβαλιέρε δεν επιδέχεται συγχώρεσης.  

Στην Γερμανία, οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες οδεύουν προς μια αποφασιστική εβδομάδα για τον μεγάλο συνασπισμό και τη δημιουργία κυβέρνησης.

Η Thomas Cook Group (2,16%) και η Air France-KLM Group (1,88%) οδήγησαν τις ταξιδιωτικές μετοχές ψηλότερα μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου λόγω της συμφωνίας με το Ιράν. Η PSA Peugeot Citroen κέρδισε 5,08% μετά τα σχέδια του εκτελεστικού διευθυντή της εταιρίας να αποχωρήσει μέσα στην επόμενη χρονιά. Η Fresenius Medical Care σκαρφάλωσε 6,96%.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0, 38% στις 324 μονάδες. Ο δείκτης την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε οριακές απώλειες 0,1%, τις πρώτες από τις 4 Οκτωβρίου. Τα εμπορεύματα υποχώρησαν, με οδηγό το πετρέλαιο και τον χρυσό, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ιράν και δυτικών δυνάμεων. Το γεν σημείωσε πτώση σε χαμηλό έξι μηνών ενώ οι μετοχές ενισχύθηκαν για τρίτη μέρα.

Ο δείκτης Standard & Poor’s GSCI των 24 εμπορευμάτων υποχώρησε 1,2% στο Λονδίνο, οδεύοντας προς τις μεγαλύτερες απώλειες σε τρεις εβδομάδες, καθώς το brent, η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης βυθίστηκαν τουλάχιστον κατά 1,5%. Ο χρυσός σημείωσε πτώση 1,5% σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.  ,

.